Afgelopen week regende het op Twitter vrolijke berichtjes dat deze en gene hun VAR voor volgend jaar al binnen hadden. Je kunt maar ergens blij mee zijn. Persoonlijk vind ik dat ding een gedrocht dat haar doel al lang voorbij is gestreeft.

Ooit waren er mensen die bewust onze sociale wetten misbruikten. Die hoorden eigenlijk in loondienst maar lieten zich langdurig inhuren zodat ze minder belasting en/of premies betaalden. UWV en fiscus wilden daar iets tegen doen. En dus tuigden ze een administratieve kerstboom genaamd Verklaring Arbeids Relatie op. Zo konden ze de goeden van de kwaden onderscheiden.

Door het groeiende aantal ondernemers waren er vorig jaar 350.000 VAR-aanvragers die langdurende klussen uitvoeren. Als er 3.500 mensen misbruik willen maken van de regels lijkt mij dat veel. Dan hebben minimaal 99x zo veel goedwillenden én – omdat iedere VAR-ondernemer minimaal 3 klanten moet hebben – minimaal 297x zo veel goedwillende klanten, een hoop gedoe. En dat om minder dan 1% kwaadwillenden te dwarsbomen.

Inmiddels is de VAR-gekte zover doorgeslagen dat er bedrijven zijn die aan elke ondernemer die een dienst verleent een VAR vragen. Begin dit jaar mailde een klant me of ik mijn VAR over 2009 even wilde toesturen. Voor een presentatie van minder dan 45 minuten die ik een half jaar daarvoor had verzorgd! De personeelsadministratie had bedacht dat alle vestigingen van elke spreker die ze hadden ingehuurd een VAR in hun administratie moesten opnemen. Ik denk niet dat de fiscus en het UWV dit soort absurd gebruik voorzag toen ze de VAR invoerden.

Omdat het groepje mensen dat wil frauderen dat blijft proberen, zijn er inmiddels naast de 350.000 echte ook nep-VARs in omloop. En dus regelde de fiscus dat opdrachtgevers bij een speciaal coördinatiepunt kunnen checken of een VAR authentiek is. Nóg meer werk voor goedwillende klanten dus. Zucht.

Laat de verantwoordelijke ministeries eindelijk accepteren dat steeds meer mensen bewust kiezen voor de risico’s van het ondernemerschap. En dat meer dan 99 procent van de ondernemers geen ge- cq misbruik wil maken van de werknemersverzekeringen. De Belastingdienst controleert of iemand voldoet aan hun criteria voor ondernemerschap. Laat een IT-er bij al die fiscaal goedgekeurde ondernemers een vinkje zetten in het almachtige systeem. En laat elke opdrachtgever die twijfelt even de Belastingdienst bellen voordat hij iemand inhuurt. Dan hoeven er in augustus 2011 minimaal 350.000 minder VAR’s te worden verstuurd. Dat scheelt de staat een berg geld en ons een berg tijd.

Die kunnen wij dan weer besteden aan ondernemen, in plaats van aan bestrijding van belasting- en uitkeringsfraude.

[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”]  [linkedin_share style=”top” float=”left”]  [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]