Zondagavond begon bij de publieke omroep een nieuwe serie over leiderschap. Als eerste werd de uitzending getoond over vrouwelijk leiderschap. Omdat de televisie op Nederland 2 stond hoorde ik twee keer een aankondigingsfilmpje voorbijkomen waarin Neelie Kroes vertelt dat ze een excuustruus is. Hoewel Kroes dat al regelmatig heeft gezegd, dachten de makers van aankondigingsfilmpjes blijkbaar dat die uitspraak de meeste kijkers naar de uitzending zou lokken. Denken zij echt dat excuustruzen bijzonder zijn? Mijn ervaring is anders.

Halverwege de negentiger jaren besloot ik dat het goed zou zijn voor mijn bedrijf als ik ergens in een bestuur zou komen. Tijdens een borrel vroeg een bestuurslid van de Jonge Ondernemingen Sociëteit Tilburg me lid te worden van zijn club. Ik gaf aan dat ik dan ook in het bestuur wilde. Omdat daar nog geen vrouw in zat vonden ze dat een goed idee en zo werd ik voor de eerste keer een excuustruus. Na dat eigen initiatief werd ik in de jaren erna voor vijf andere besturen en adviesraden gevraagd en was ik meestal de enige vrouw.

Aan het einde van de vorige eeuw was ik uitgever van een tijdschrift voor startende ondernemers. Omdat mensen ‘de media’ overal graag bij betrekken werd ik regelmatig gevraagd om tijdens evenementen in discussiepanels te zitten. Bijna altijd als enige vrouw. Het opvallende was dat ik meestal in die panels zat met dezelfde man. Een in Suriname geboren moslim wiens bedrijf door MKB Nederland was uitgeroepen tot Onderneming van het jaar. Als wij elkaar troffen zeiden we altijd gekscherend dat de excuustruus en de excuusallochtoon ook weer mochten opdraven.

Een kleine vier jaar geleden was er een vacature bij de Raad van Toezicht van Theaters Tilburg (Schouwburg en Concertzaal). Omdat een van de drie vrouwelijke leden vertrok, zocht men een vrouw – en een ondernemer. Iemand had mijn marketingboek gelezen en belde me op met 3 vragen: Of ik bestuurservaring had, of ik balansen kon lezen en of ik interesse had. En zo kwam ik – wederom als excuustruus – aan de leukste bijbaan van Tillburg.

Volgende week woensdag vindt in de Philharmonie in Haarlem het vijfde Nationale Customer Media Congres plaats. Op zich niet bijzonders. Ware het niet dat de organisator vorig jaar het commentaar kreeg dat er weer geen enkele vrouwelijke spreker was. Toen heeft hij het publiek voor dit jaar een volledig vrouwelijke line-up beloofd. En dus sta ik woensdag met 10 andere excuustruzen op het podium tijdens het allereerste vakcongres met enkel vrouwelijke sprekers.

Uiteraard heb ik die uitzending van ‘leiders gezocht’ bekeken en ik ben het roerend eens met Neelie Kroes. Het is prima om een excuustruus te zijn. Zolang je er zelf maar van overtuigd bent dat je over de benodigde capaciteiten beschikt.

[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”]  [linkedin_share style=”top” float=”left”]  [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]