Vandaag is het nieuwe kabinet 54 dagen bezig en tijdens mijn eigen honderd-dagen-tour langs dit kabinet richt ik me vandaag tot jou, onze minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Jaren geleden stal je mijn hart toen je langs de feministische meetlat van Opzij lag. Iedere man die zelf dagelijks zijn eigen overhemd strijkt en vindt dat zijn vrouw dat niet voor hem hoeft te doen, is in mijn ogen lief. En jouw: “zonder mouwplankje wordt het niks”, vertedert me elke keer weer als ik aan je denk.

Aan jou is de komende vier jaar de zorg toevertrouwd voor de allerkleinste ondernemers, die zonder personeel. Omdat je volgens mij naast lief ook erg slim bent, wil ik vandaag iets me je delen.

Onder druk van allerlei belangenorganisaties voor ondernemers, wordt er op dit moment op het ministerie van een van je collega’s gesleuteld aan een nieuwe aanbestedingswet. Onder andere om te zorgen dat ook kleinere ondernemers straks makkelijker voor overheden kunnen werken. Dat kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen, want zonder goede regels wordt het niks. Maar een garantie voor succes is het ook niet.

De ware reden waarom kleine ondernemers zelden voor overheden werken is helemaal niet omdat de aanbestedingsregels dat niet toelaten. Welnee, dat is omdat de beslissers over overheidsopdrachten die graag zo groot maken dat ze ze vervolgens over de schutting kunnen gooien bij externe partijen. Zoiets als al die mannen die vinden dat ‘de strijk’ te veel werk is voor hun drukke agenda en dat liever de verantwoordelijkheid maken van hun vrouw.

De hele discussie of zzp’ers wel of niet moeten worden beschouwd als verkapte werknemers is een non-discussie. Die zou niet worden gevoerd als opdrachtgevers – vooral overheden – zo slim zouden zijn deze mensen rechtstreeks in te huren. Want het gebeurt in veel meer sectoren dan alleen de bouw dat grotere bedrijven de overheidsopdrachten onderling verdelen om vervolgens het werk te laten uitvoeren door de topprofessionals die de laatste jaren allemaal voor zichzelf zijn begonnen. Met als resultaat dat de overheid gemiddeld pakweg anderhalf keer zo veel betaalt voor die professional als hij bij rechtstreekse inhuur zou betalen.

Een slimme overheid focust niet alleen op het met de aanpassingen van regels achter de maatschappelijke ontwikkelingen aanlopen, maar past haar inkoop- en inhuurbeleid op tijd aan. Wellicht iets voor jou als slimme minister van sociaal zakendoen om daar op jouw reuze-ministerie een begin mee te maken. Want geloof me Henk, zolang de overheid meer geld blijft uitgeven dan nodig, wordt het niks met die bezuinigingswoede van dit kabinet.

Oh ja, tot slot nog een privé-tip. Wij strijken thuis geen van beide overhemden. Dat hebben we voor een schappelijke prijs uitbesteedt aan een kleine zelfstandige topprofessional. Die kan het zonder mouwplankje en is erg blij met de omzet.

[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”]  [linkedin_share style=”top” float=”left”]  [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]