Inmiddels is het nieuwe kabinet 82 dagen bezig en tijdens mijn eigen honderddagentour langs dit kabinet richt ik me vandaag tot jou, onze staatssecretaris van Financiën.

Wat jij wellicht niet beseft is dat je 82 dagen geleden de baas bent geworden van de organisatie met de meeste ervaring met ondernemers in heel Nederland. En die organisatie kan zaken voor ondernemers de komende jaren makkelijker maken, veel makkelijker.

Je weet vast dat wij ondernemers een broertje dood hebben aan gedoe. Allerlei overheden doen al jaren verwoede pogingen dat gedoe te verminderen, maar echt opschieten doet het niet. Dankzij je voorganger met IT-verleden is de automatisering bij de Belastingdienst inmiddels redelijk op orde.

Gebruik die om het voor ons makkelijker te maken. Zo vraag ik me bijvoorbeeld af hoe het kan dat ondernemers met een BV nog steeds zelf een beknopte jaarrekening moeten deponeren bij de KvK, terwijl we jouw dienst al uitgebreide cijfers hebben gestuurd. Het lijkt mij dat jij – door eenmalig wat programmeeruren te investeren – ervoor kunt zorgen dat al die cijfers automatisch naar de KvK worden gestuurd.

Ook denk ik dat niet meer dan een handjevol zzp’ers er bezwaar tegen heeft als zij zelf geen Verklaring ArbeidsRelatie meer hoeven aanvragen en verstrekken. Jullie hebben zo veel ervaring met de criteria voor de VAR-Winst uit onderneming, dat het een fluitje van een cent moet zijn die ondernemers een vinkje geven en daar een gratis online te raadplegen bestandje van maken.

Zo zijn er vast meer dingen te bedenken, maar daarvoor moet wel eerst één ding gebeuren. De overheid moet eindelijk eens weten hoe onze ondernemersbevolking eruit ziet. Want zo lang ze dat niet weten blijven ze vooral beleid maken voor de gemiddelde ondernemer of zzp’er. En jij weet vast ook dat die lijkt op de gemiddelde Nederlander; één borst, één testikel en 110 centimeter lang. Daar zijn er dus niet veel van.

Door de ondernemersbestanden van De Belastingdienst uitgebreid (anoniem) te laten analyseren, kun jij je collega’s voorzien van de cijfers die zij nodig hebben om beleid te maken dat het ondernemersleven wél makkelijker maakt.

Waar je dat allemaal van moet betalen? Zelfs dat lijkt mij niet moeilijk. Allerlei overheidsinstanties willen dingen communiceren naar ons ondernemers en spenderen veel geld op commerciële ondernemerssites. Maar de best bezochte ondernemerssite is die van jouw Belastingdienst. En daar is vast wel een strookje te maken voor advertenties van je collega-ministeries.

[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”]  [linkedin_share style=”top” float=”left”]  [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]