Het nieuwe kabinet is inmiddels 96 dagen bezig en tijdens mijn eigen 100 dagentour langs dit kabinet richt ik me vandaag tot jou, onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Je geeft aan dat je ernaar streeft dat mensen meer zorg krijgen voor de euro’s die ze aan premie betalen. Een streven dat wij als premiebetalers natuurlijk hartstikke mooi vinden. Maar met alle geplande bezuinigingen en onze ras vergrijzende bevolking geen eenvoudig streven. Daarom wil ik vandaag iets met je delen.

Afgelopen week bracht ik mijn jaarlijkse bezoek aan het hoofdkantoor van Shell. Voor een kleine ondernemer een bijzonder gebouw om te bezoeken als je weet dat ook Shell ooit is begonnen door drie jonge kerels met een ondernemersdroom.

Inmiddels verdient ‘hun’ bedrijf jaarlijks zo veel geld dat ze een deel daarvan sociaal investeert. In dat kader zijn ze tijdens een vorige economische crisis begonnen met de LiveWire Award. Een stimuleringsprijs voor jonge starters vanuit de gedachte dat ondernemerschap een prima manier is om aan (jeugd)werkloosheid te ontsnappen.

Nadat ik ergens in de jaren negentig jurylid was bij de eerste Nederlandse editie, zag ik de wedstrijd evolueren van een studentenevenement naar een bloedserieuze competitie voor dertigers met een dijk van een bedrijfsconcept. Die ontwikkeling beleefde woensdag een hoogtepunt toen de vier finalisten zich presenteerden aan de jury. Waarom? Na alle winkeltjes, vrijetijds-  en internetbedrijven stonden er nu drie ondernemers met veelbelovende producten op het gebied van de gezondheidszorg. Een van hen bestormt de markt met een voedingspreparaat ter herstel van ic-patiënten dat 40 keer zo goedkoop is als het nu gebruikte middel. Een ander bedacht een gifvrije coating die bacteriën, algen en schimmels langdurig afbreekt en die veel kostenbesparingen in instellingen kan opleveren. En de winnaar ontwikkelde een wegwerp sensorstrip die een zorgmedewerker precies vertelt wanneer een incontinentieverband vervangen dient te worden. Over meer welzijn voor incontinentie mensen en efficiënter werken voor hun verzorgers gesproken.

Als jij jouw doel wilt halen zul je alle goede ideeën voor de zorg hard nodig hebben. Niet alleen die van deze LiveWire-finalisten. Er zijn veel meer kleine ondernemers die slimme producten bedenken voor de gezondheidszorg. Maar ze hebben allemaal een probleem. Het verschil tussen slagen en falen ligt voor startende bedrijven bijna altijd bij het wel of niet hebben van de juiste contacten.

Jij bent de komende jaren de machtigste persoon in de gezondheidszorg. Mijn advies aan jou is om iedere maand een uurtje uit te trekken om met zo’n innovatieve ondernemer te praten. Want als jij in hun producten gelooft, kunnen jij en je ambtenaren vast een manier vinden om hen aan de juiste contacten te helpen. Dat uurtje zou jou zomaar eens heel veel kunnen opleveren.

[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”]  [linkedin_share style=”top” float=”left”]  [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]