Vandaag is het nieuwe kabinet precies 40 dagen bezig. Helaas volgen jullie het voorbeeld van Jan Peter Balkenende niet om eerst 100 dagen naar ons ‘burgers’ te luisteren alvorens beslissingen te nemen. Toch neem ik aan dat ook jij en je kabinetskompanen ieder als doel hebben de komende vier jaar zo min mogelijk problemen te hebben en zo veel mogelijk te scoren. Omdat dat in deze tijd van fiks bezuinigen niet makkelijk is, heb ik besloten jullie de rest van die eerste 100 dagen te helpen met een extra dosis ongevraagd advies. Zou zomaar kunnen dat het jullie wat oplevert.

Deze dagen wordt als eerste jouw begroting behandeld en je vertelt regelmatig innovatie belangrijk te vinden. Ik neem aan dat ook jij weet dat de meeste innovaties én de meeste nieuwe banen te danken zijn aan het MKB.

Nu heb ik gehoord dat volgens jouw ambtenaren Syntens in de subsidiepot zit waar jij 500 miljoen op gaat bezuinigen. En dat die ambtenaren vinden dat Nederland wel zonder Syntens kan. Zet die ambtenaren maar bovenaan je bezuinigingslijstje. De medewerkers van Syntens zijn namelijk geen subsidie, maar zo’n beetje de enige (semi-)ambtenaren van jouw ministerie die echt met ondernemers praten. En die ondernemers helpen met innoveren en groeien. Dat kunnen Syntens-adviseurs vast ook prima telewerkend vanuit één landelijk kantoor met minder overhead, maar ze helemaal wegbezuinigen is ronduit dom.

Geloof je mij niet, dan geef ik je graag de telefoonnummers van mijn eigen oom en nichtje. Hun toeleveringsbedrijf voor innovatieve boeren groeide na een Syntens-traject in enkele jaren van 20 naar bijna 40 medewerkers. Inclusief hun geplande nieuwbouw levert één Syntens-adviseur daarmee een hoop werkgelegenheid op.

Ik hoorde ook dat om toch geld voor Syntens te vinden ambtenaren inmiddels hebben bedacht dat de Kamers van Koophandel flink moet reorganiseren zodat Syntens daaruit gefinancierd kan worden. Maar dat geld van de KvK’s is helemaal niet van jouw ministerie, maar van ons ondernemers. Afblijven dus! Als jij wilt scoren bij ondernemers kun je beter je partijgenoten overreden voor het wetsvoorstel over afschaffing van de jaarlijkse KvK-bijdrage te stemmen, dan de kosten van Syntens op ons bordje te leggen.

Waar je dan het geld voor Syntens vandaan moet halen? Wat dacht je van die WBSO-verruiming? Dat geld zorgt helemaal niet voor meer innovatie, maar vooral voor een lagere belastingdruk bij grote bedrijven zoals Philips en Shell, die toch wel innoveren. Bedrijven die in de laatste 2 kwartalen wéér hogere winsten hadden; respectievelijk 750 miljoen en 7,5 miljard. Lijkt mij niet dat zij die subsidie hard nodig hebben.

Ik kan me zomaar indenken dat jij liever scoort als de minister die Nederland helpt innoveren, dan als de man die bijdraagt aan nóg hogere beloningen voor de topmanagers van onze allergrootste bedrijven.

[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”]  [linkedin_share style=”top” float=”left”]  [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]