Vandaag is het nieuwe kabinet 61 dagen bezig en tijdens mijn eigen honderddagentour langs dit kabinet richt ik me vandaag tot jou, onze Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu.

Jij mocht afgelopen week in het zonnige Cancún meevergaderen over de toekomst van onze aardbol. En terwijl jij pleitte voor mondiaal minder CO2-uitstoot, trokken in ons lekker opwarmende kikkerlandje zestien wetenschappers ten strijde tegen de overheid. Want buiten je eigen hek roepen dat we minder CO2 moeten uitstoten en tegelijkertijd in je eigen tuin vijf kolencentrales bouwen die minimaal 30 jaar onnodig veel CO2 uitstoten? Dat snappen zelfs wetenschappers niet.

In Nederland waren volgens het Planbureau voor de leefomgeving begin 2005 ruim 3500 bedrijventerreinen met daarop grote en kleine bedrijven. Dat er steeds minder grote ondernemingen zijn en steeds meer kleine bedrijven, wordt op die terreinen steeds zichtbaarder. Sinds enige tijd heb ik een nieuwbouwpand op wat over enkele jaren het leukste ondernemersplein van Tilburg is. Als alle gebouwen af en gevuld zijn zitten daar tussen de 200 en 300 kleine ondernemers. Zeker 150 daarvan investeren zelf in bedrijfsvastgoed.

Ondernemers zijn mensen die bereid zijn te zaaien om te kunnen oogsten. Het zijn ook mensen die graag investeren als ze zien dat een investering hen op lange termijn voordeel oplevert. En het zijn mensen die gewend zijn verantwoordelijkheid te nemen. Ook op milieugebied. Maar onbekend maakt onbemind.

Zo leerde ik bij toeval dat de lichtkoepels met HR++ glas die ik in mijn bedrijfspand liet installeren, in aanmerking komen voor energie-investeringsaftrek. En kwam ik er al googelend achter dat de goedkoopste airco voor mijn grootte kantoor niet alleen superzuinig is (AA label), maar ook over invertertechnologie beschikt. Daardoor verbruik ik de komende winters nóg minder energie voor de verwarming dan met de HR-ketel die bij het pand hoort. En krijg ik nóg meer energie-investeringsaftrek.

Mijn milieudroom is dat er binnen enkele jaren op mijn ruim honderd vierkante meter vals-plat dak (de nieuwste generatie) zonnepanelen komen te liggen. Het enige probleem is dat ik (nog) geen idee heb wat dat me gaat kosten én opleveren. Ondanks het feit dat er al jaren zonnepanelen op het dak van mijn woonhuis liggen en ik elk kwartaal de uitermate boeiende en informatieve ‘Power to the People’ nieuwsbrief van de vereniging van zonnestroomproducenten ontvang.

Als jij wilt dat de klimaatdoelstellingen van Cancún worden gehaald, levert het wellicht meer op ondernemers actief te gaan informeren en enthousiasmeren over het rendement van energie-investeringen, dan overheidsgeld te stoppen in kolencentrales. Mij lijkt boerenverstand genoeg om dat te snappen.

[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”]  [linkedin_share style=”top” float=”left”]  [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]