Afgelopen week gebeurde het weer eens. Dinsdagavond verzorgde ik een presentatie. Woensdagochtend had ik toevallig tijd voor een van mijn grootste hobby’s; factureren.

Ik maakte meteen de factuur en gooide die onderweg naar het station – samen met wat andere post – in een brievenbus. Vrijdagmiddag deed ik wat administratieve klusjes en bekeek mijn zakelijke rekeningen. Ik werd aangenaam verrast. Het geld stond al op mijn rekening.

Ongewild moest ik denken aan een collega-ondernemer. Een jaar of vijf terug deed ik een klus voor hem. Ook toen ging ik meteen de volgende dag aan de hobby. En ook toen zag ik twee dagen later dat de factuur al was betaald. Dat was echter – voor zover ik me kon herinneren – de eerste keer in vijftien jaar ondernemerschap dat ik zo snel betaald kreeg. Als ik vaker voor kleine ondernemers had gewerkt was ik misschien niet zo verbaasd geweest. Maar als leverancier van grote bedrijven en overheden had ik me erop ingesteld dat ik minimaal een maand op mijn geld moest wachten.

Dus stuurde ik die ondernemer een korte e-mail met bedankje voor de snelle betaling. Daarop kwam een e-mail met één regel tekst retour: ‘Daar maak je vrienden mee’. Hij had gelijk. Zijn snelle betaling maakte mijn beeld van hem nog positiever.

Omdat ik vaker kleine ondernemers als klant kreeg gebeurde het me daarna nog een aantal keer dat ik supersnel werd betaald. Dat zette me aan het denken. Ik was gewend om alle facturen die binnenkwamen op te bergen en na een maand te betalen. Ik dacht dat het zo hoorde.

De e-mail over vrienden maken indachtig, ben ik toen even gaan rekenen. De uitkomst van mijn sommetje was dat de rentewinst die ik boekte met traag betalen enkele tientjes per jaar bedroeg. Mijn eigen positieve gevoelens indachtig, kon ik me geen relatiemarketingactie indenken met meer effect die minder kostte. Ik heb me toen voorgenomen om iedere factuur zo snel mogelijk na binnenkomst te betalen.

Sinds enkele jaren heb ik ontvangen facturen minder vaak in mijn handen en staat er weinig tot geen geld meer op mijn zakelijke rekeningen dat niet van mij is. Ik zie in één oogopslag hoe ik er financieel voor sta. Dat scheelt mij een hoop denktijd die ik kan gebruiken voor leuker zaken. Maar nog belangrijker, ik heb ervaren dat je inderdaad vrienden maakt met snel betalen. Tegenwoordig krijg ook ik bedankjes.

Ongewild vraag ik me regelmatig af hoe onze economie ervoor zou staan als iedereen – de overheid voorop – ervoor zou kiezen meteen te betalen. Dat zou bedrijven een hoop kosten voor aanmaningen, debiteurenbeheerders, financieringen en kredietverzekeringen schelen. Waarschijnlijk zou het zelfs het aantal faillissementen verlagen. Én het zou alle bedrijven veel vrienden opleveren. En daar kun je er als bedrijf nooit genoeg van hebben.

[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”]  [linkedin_share style=”top” float=”left”]  [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]