Naast geld verdienen wordt mijn agenda deze weken nogal bepaald door een van mijn hobby’s waar ik enorm vrolijk van wordt: klussen. Mijn lopende project – het afbouwen van de bovenverdieping van mijn bedrijfspand – heeft maanden bijna stil gelegen.

Niet omdat ik geen zin had om te klussen, maar omdat mijn winkel tijdens de verbouwing gewoon open is. En om een of andere duistere reden is het laatste kwartaal voor mij altijd hoogseizoen. Op zich niet erg. Ik ben daar inmiddels aan gewend en het doel van ondernemerschap is nu eenmaal geld verdienen. Maar echt bevorderlijk voor mijn klustempo is het niet.

Om te voorkomen dat ik nog maanden moet wachten op een werkplek buitenshuis, heb ik mijn agenda een paar weken leeggetrokken en een deadline geregeld. Deadlines doen bij mij wonderen en dus heb ik afgesproken mijn kantoor gratis ter beschikking te stellen voor de allereerste durf-te-vragensessie in Tilburg. Komende vrijdagmiddag gaat een groep ondernemers in mijn pand elkaar helpen bij het vinden van de antwoorden op de vragen die bij ieder van hen leven.

Omdat afspraak afspraak is heb ik afgelopen weekend samen met manlief en een vriend stevig doorgewerkt aan alle aftimmeringen zodat gisteren en vandaag de laatste twee delen van het systeemplafond erin kunnen. En ik de rest van de week samen met diverse specialisten een aantal zaken kan afmaken.

Omdat ik af en toe lange klusdagen maak en al zo lang bezig ben met mijn bedrijfspand is de momenteel op één na meest gestelde vraag aan mij waarom ik niet gewoon alles uitbesteedt. De meeste mensen – ook ondernemers – lijkt het namelijk veel verstandiger je te focussen op je primaire bedrijfsactiviteiten en al het andere uit te besteden.

Mijn antwoord is dat ik niet snap waarom ik als ondernemer meer uren achter mijn bureau en in de auto of trein zou willen doorbrengen dan noodzakelijk. Zeker als dat betekent dat ik daarmee geld verdien dat ik dan aan andere mensen ga geven die in ruil daarvoor werk mogen doen wat ik veel liever zelf doe. En dat ik dan onderweg ben terwijl die mensen allerlei keuzes maken waar ik jaren tegenaan moet kijken. Terwijl er weinig is dat ik leuker vind dan bedenken hoe iets moet worden en dat dan met mijn eigen handen realiseren. Nee, daar kan ik de logica echt niet van inzien.

Dus blijf ik lekker doorgaan met alleen het werk uitbesteden dat ik echt niet kan, dat gevaarlijk is óf waar ik een hekel aan heb. Dan maak ik genoeg kleine ondernemers blij met mijn klandizie en kan ík lekker hobby-en.

Oh ja, en voor wie zich nu afvraagt wat dan die meeste gestelde vraag is. Dat is: ‘En, ben je al met een volgend boek bezig?’ Het antwoord daarop is nee. Van boeken schrijven word ik absoluut niet vrolijk. Dat word ik van boeken geschreven hebben. Net als van klussen.

[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”]  [linkedin_share style=”top” float=”left”]  [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]