Afgelopen donderdag publiceerde deze krant op de opiniepagina een artikel van Maxime Verhagen, onze minister van ondernemerschap. Het artikel had de prachtige titel ‘Revolutie in ondernemerschap’.

De minister meldt dat door de enorme stijging van het aantal ondernemers inmiddels een op de acht werkenden zijn of haar geld verdient als ondernemer. Dat is meer dan in bijvoorbeeld ondernemersland pur sang; de Verenigde Staten. Dat klinkt inderdaad revolutionair. Ik hoop wel dat de minister weet dat onze groei te danken is aan de enorme stijging van het aantal ondernemers zonder werknemers. De 714.000 zelfstandigen waarvan collega-minister Henk Kamp juist afgelopen woensdag zei dat het kabinet nog steeds niet weet of ze die nu moeten zien als verkapte werknemers of als ondernemers. Laten we hopen dat Verhagen het robbertje zzp-vechten wint van Kamp en dit kabinet deze groep gewoon als ondernemer gaat zien. Anders raakt de boodschap van Verhagen kant nog wal.

De minister vindt namelijk dat het met de kwantiteit van het ondernemerschap in Nederland inmiddels goed zit. Maar hoewel Nederland het steeds beter doet als ondernemersland, blijven we achter op het gebied van snelle groeiers. En juist die leveren de grootste bijdrage aan de economie. Dus wil hij de ‘TomToms van morgen’ stimuleren. Door jonge mensen de juiste vaardigheden te leren. Door ondernemers hoogwaardige academische kennis beter te laten benutten. Door financiering bereikbaarder te maken. Door minder regels. En door betere kansen voor het MKB bij aanbestedingen.

Nu houd ik me al ruim 12 jaar bezig met ondernemerschap als vakgebied en heb achtereenvolgens de ministers Jorritsma, Heinsbroek, Hoogervorst, Brinkhorst, Wijn en Van der Hoeven zien komen en gaan. En op enkele details na hoor en lees ik al die jaren precies hetzelfde. Het kabinet wil dat er meer geld binnenkomt. Zodat het kabinet minder impopulaire maatregelen hoeft te nemen, omdat de overheid structureel meer geld uitgeeft dan er binnenkomt (en dus wordt geleid door belabberde ondernemers). Omdat cijfers uitwijzen dat jonge groeiende bedrijven het snelst voor meer economische groei zorgen, moeten die voor dat geld zorgen.

Waarom blijft ook dit kabinet zeuren dat meer kleine ondernemers moeten groeien? Houd toch eens op over de TomToms van morgen. Geef ondernemers gewoon de vrijheid om op hun eigen manier waarde toe te voegen.

Een kabinet dat de TomToms van vandaag – de grote bedrijven in Nederland die onze schatkist structureel minder opleveren dan zou moeten – eindelijk keihard verplicht hun verantwoordelijkheid te nemen en serieus geld te stoppen in duurzaamheid, innovaties en vernieuwende businessmodellen, dat zou pas een revolutie zijn.

[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”]  [linkedin_share style=”top” float=”left”]  [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]