Gelukkig worden in Nederland steeds meer initiatieven genomen op het gebied van ondernemerschap en om dat te promoten. Als iemand die nog steeds te veel mensen ongelukkig in de verkeerde baan ziet blijven hangen, kan ik dat alleen maar toejuichen. Maar af en toe komt mij een initiatief ter oge of ore waarbij ik mijn bedenkingen heb.

Zo staat er momenteel op internet een oproep dat Niehe producties kandidaten zoekt voor ‘ik begin’, een nieuw televisieprogramma met startende ondernemers. Dat klinkt leuk, want ondanks de enorme groei van de ondernemersbevolking is daar op televisie relatief weinig aandacht voor. Maar toen ik de criteria voor deelname zag kon ik mijn ogen even niet geloven.

Dat de kandidaten hun bedrijf in Nederland moeten beginnen heeft ongetwijfeld met de kosten te maken. En dat ze tussen de 25 en 50 moeten zijn met de uitstraling op televisie.

Het zijn de andere drie criteria die me zorgen baren. Kandidaten mogen niet als zzp’er starten en ook niet in de dienstverlening, consultancy of ICT. Daarnaast mag het bedrijf of product geen relatie hebben met diens vorige werk of activiteiten.

Kandidaten worden dus geacht te starten met een bedrijf dat een investering vergt in een branche waarin ze nul komma nul ervaring hebben. En moeten dan ook nog zo snel mogelijk werkgever worden ook. Terwijl uit zo’n beetje elk onderzoek naar succesfactoren is gebleken dat starters de grootste kans hebben op succes als ze beginnen in een sector waarin ze kennis en kennissen hebben. Daarnaast is de gemiddelde levensduur van bedrijven in de dienstverlening veel langer dan in sectoren als horeca, (detail)handel en productie. Met zulke criteria zou het programma wat mij betreft beter ‘ik wil failliet’ kunnen heten.

Wat we te zien krijgen is het eerste half jaar. Daarin geven ondernemers (veelal andermans) geld uit aan allerlei leuke startersdingen en doen ze vol enthousiasme van alles en nog wat voor de eerste keer. Wat onbelicht blijft is dat starters in deze sectoren vaker dan anderen binnen enkele jaren met faillissementen en schuldsaneringen te maken krijgen.

We mogen dus over dik zes maanden op televisie genieten van een programma dat niet alleen een onrealistische beeld geeft van startend ondernemerschap anno 2011, maar dat ook nog eens een groepje kijkers zal inspireren voor dezelfde moeilijke ondernemersweg te kiezen. Met minimaal een paar onnodige faillissementen als gevolg.

Jammer dat de Stichting Microfinanciering en de Kamer van Koophandel daar niet even over hebben nagedacht voor ze dit programma gingen sponsoren. Nu maar hopen dat dit programma niet wordt uitgezonden door de publieke omroep. Aan dit project wordt al genoeg gemeenschapsgeld verkwist. Het zou leuk zijn als er wat overblijft voor goede initiatieven.

[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”]  [linkedin_share style=”top” float=”left”]  [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]