Aan wie of wat ik het te danken heb weet ik niet, maar het lijkt wel of ik steeds vaker wordt gevraagd mee te werken aan interviews voor artikelen, afstudeerscripties en boeken. Als ik denk dat ik door mijn kennis en ondernemerservaring te delen anderen kan helpen, zeg ik bijna altijd ja.

Zo zat ik afgelopen vrijdag weer eens aan tafel met een ondernemer die aan een boek werkt. Dit keer de eigenaar van een bureau in presentatietrainingen die een boek schrijft over de zin en onzin daarvan. Toen ze me benaderde gaf ik aan dat ik me afvroeg of ik wel interessant was om te interviewen. Want hoewel ik de afgelopen jaren vele honderden presentaties mocht verzorgen, heb ik daarvoor nooit trainingen gevolgd. Dat was voor haar geen beletsel en tijdens een leuk gesprek vertelde ik over mijn ervaringen met presentaties geven. Ze nam het gesprek op en focuste zich op vragen stellen, dingen delen uit de al afgenomen interviews met andere sprekers en luisteren. Dat deed ze goed. Zo goed dat ik al pratende vertelde over een presentatietraining die ik lang geleden bijwoonde en die ik praktisch vergeten was.

Als 21-jarige volgde ik een post hbo-opleiding tot zelfstandig ondernemer. Een presentatietraining compleet met video-opname maakte daar deel van uit. Tijdens het bekijken van die video zag ik niks terug van mijn klotsende oksels en tollende hoofd. Ondanks mijn enorme zenuwen en mijn gevoel dat ik stond te stuntelen, bleek ik op beeld de rust zelve en prima uit mijn woorden te komen. Tot mijn stomme verbazing haalde ik de hoogste score van de klas. Het bloedverlegen meisje dat nooit een groep durfde toe te spreken leerde dat ze het wel kon. En kreeg zelfvertrouwen. Toen ik jaren later presentaties ging geven bleek dat die dag tot een van de meest nuttig besteedde uit mijn ondernemersleven behoort.

De conclusie tijdens het interview was dat ik iedere ondernemer die wil presenteren adviseer zichzelf een keer te laten opnemen op video. Mijn eigen les was dat ik wel degelijk een training heb gevolgd en daar veel aan heb gehad. Verderop in het interview gebeurde het nog een keer dat ik iets vertelde uit mijn verleden waar de interviewer een waardevolle tip voor haar toekomstige lezers uithaalde. En die ook mij aan een boeiend inzicht hielp.

Afgelopen weekend kwam het besef dat dit eigenlijk altijd gebeurt. Ik werkte bijvoorbeeld mee aan afstudeerscripties over vrouwelijke ondernemers en over ondernemen na een faillissement. Waar ik meedeed om studenten en de maatschappij te helpen aan betere inzichten over beide groepen, was het juist ik die haar eigen ervaringen in perspectief geplaatst kreeg.

Toch jammer dat ik bijna iedere keer als ik aan een interview meewerk te horen krijgen dat veel meer mensen niet, dan wel meedoen. Die lopen in een tijd waar advies veel geld kost een hoop gratis inzichten mis.

[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”]  [linkedin_share style=”top” float=”left”]  [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]