Ooit begon ik mijn carrière op het Tilburgse industrieterrein Kraaiven. Sinds een tijdje heb ik om de hoek een eigen pand in een bedrijfsverzamelgebouw. Het kan dan ook geen toeval zijn dat een vriend me voor kantoormeubilair attendeerde op een online veilingsite nét voor de faillissementsveiling van de in de volgende straat gevestigde kantoormeubelenfabriek. 

En dus was ik een dikke week geleden een van de vele bezoekers van de ‘kijkdag’ bij ASPA. In een immense showroom stonden flexibele werkplekken die om budgettechnische redenen meestal alleen zijn weggelegd voor overheden en grote bedrijven. Tenzij een kleine ondernemer ze uit een failliete boedel koopt. En dat was precies wat ik van plan was.

Daar ik nog nooit iets had gekocht op zo’n veiling, maakte ik tijdens de kijkdag een praatje met enkele andere bezoekers in de hoop wat van hen op te steken. Het meest boeiende gesprek was met een stel dat belangstelling had voor een beamer/schermcombinatie in een wel heel luxueuze uitvoering. Nou ja, hij vond dat ze belangstelling hadden en zij vond van niet. Al pratende bleek dat ze samen in het verleden regelmatig handelden in boedelspullen. Ze klaagden dat daar geen lol meer aan was. Voor het internettijdperk moest je bij een veiling ter plekke je aankoop, veilingkosten en btw betalen. Dat konden maar weinigen, wat resulteerde in koopjes. Nu mag je eerst kijken, dan enkele dagen bieden en weer een paar dagen later betalen. “Mensen hebben nu zo veel tijd om geld te regelen dat er zo veel wordt betaald, dat het alleen nog maar interessant is als je er zelf wat aan hebt.”

Tijdens drie spannende veilingavonden zag ik wat ze bedoelden. In de laatste uren liepen de prijzen op van belachelijk naar fatsoenlijk. Eerst baalde ik natuurlijk, want ook ik hoopte op koopjes. Nadat woensdag bekend werd dat er in het eerste halfjaar van dit jaar 5000 faillissementen zijn uitgesproken ging ik er anders tegenaan kijken. Bij veel van die faillissementen zijn het de (kleine) crediteuren die achteraan staan en naar hun geld kunnen fluiten. Eigenlijk is het dus een zegening voor ondernemers dat boedelverkopen dankzij internet tegenwoordig veel meer opleveren. Dat vergroot immers de kans dat ook zij een deel krijgen van datgene waar ze recht op hebben.

Op de laatste veilingavond kreeg ik nét binnen mijn budget de combinatie die ik wilde compleet. En dus mag ik binnenkort werken op het neusje van de zalm uit kantoormeubelland. ASPA stond sinds 1923 voor Authentiek, Samenwerkend, Passievol en Aansprekend. Dat is precies wat ik in de toekomst wil; veel samenwerken met authentieke, passievolle en aansprekende mensen. Met andere kleine ondernemers dus.

Nu maar hopen dat mede door mijn kooplust enkele van die collega’s nét iets minder schade leiden door een van de duizenden faillissementen.

[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”]  [linkedin_share style=”top” float=”left”]  [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]