In het laatste jaar voor mijn ondernemerschap was de boekhouding onderdeel van mijn baan en volgde ik een avondopleiding bij de Federatie van Belastingadviseurs. Het leek me daarom logisch dat ik als startende ondernemer die zaken zelf ging doen.

Toen er naast mijn eenmanszaak een bv kwam, vertrouwde ik die boekhouding toe aan een registeraccountant. Die werkte in een zeldzame chaos, liet ons werk structureel een jaar liggen en stuurde nog veel later een verzamelfactuur waar ik van tolde.

Een paar jaar later consulteerde ik een goed bekend staande fiscalist. Die kwam tijdens een zomers gesprek niet verder dan anderhalf uur naar mijn voorgevel staren en een advies dat ik niet had moeten opvolgen. Hij stuurde me voor wat uitvoerend werk door naar een AA-accountant die opzichtig zijn best bleef doen ook een blik in mijn schap te werpen. Wat er die dag uiteraard niet was. Het besproken eenmalige klusje moest een paar keer over en werd veel duurder dan afgesproken.

Omdat ik niet meer vertrouwde op de professionaliteit van hoogopgeleiden, koos ik dik drie jaar geleden voor een ‘gewoon’ administratiekantoor voor de bv-boekhouding. En voor de loonadministratie van mijn verplichte salaris als parttime dga. En weer ervaarde ik dat je als ondernemer flink moet zeuren als je wilt dat jouw administratie de geduldige stapels met onaf werk verlaat.

Ik wilde iets veranderen aan mijn dga-salaris en vroeg dat diverse malen aan mijn boekhouder. Hij bleef zeggen dat het niet kon. Een paar maanden geleden kwam een collega-ondernemer lunchen; een voormalig accountant. Tegen het einde van het gesprek vroeg ik hoe hij over mijn vraag dacht. Hij zei dat wat ik wilde prima kon, legde uit hoe en vertelde erbij dat hij zijn loonberekeningen zelf doet op de website van Raet. Mijn internetberekening leidde die middag tot andere bedragen dan mijn loonstaten. Hmm.

Eind januari had ik een administratieweekje ingelast om allerlei zaken te regelen. In dat kader toog ik naar de Belastingdienst. Een loonspecialist aldaar bevestigde mijn vermoeden. De gratis berekening op Raet.nl bleek te kloppen en mijn boekhouder heeft me honderden euro’s laten betalen voor verkeerde salarisberekeningen. Ik kan nu dus op zoek naar iemand om dat recht te zetten. Of het maar weer zelf gaan doen.

De voormalige accountant heeft ervoor gezorgd dat mijn vertrouwen in administratieve dienstverleners ruim boven nul is gebleven. Maar ik leerde weer eens dat er uiteindelijk maar één persoon is op wie je als ondernemer voor de volle honderd procent kunt vertrouwen. En dat ben je zelf.