Via Twitter weet ik dat dit jouw krant is en je hebt me zelf kort na je aantreden als staatssecretaris verteld dat je graag met Jan Kees wordt aangesproken. Daar jij de hoogste baas bent van de Belastingdienst richt ik me als zorgzame vrouw namens een groep kleine ondernemers vandaag op deze manier tot jou.

De afgelopen weken hebben veel kleine ondernemers hard gewerkt zodat hun belastingaangifte uiterlijk morgennacht in jouw digitale brievenbus ligt. Die hardwerkende ondernemers vangen volgens allerlei deskundigen de klappen op van deze crisis. Daardoor loopt de werkloosheid in Nederland minder snel op dan verwacht. Kleine ondernemers zijn in deze crisistijd dus extra belangrijk voor onze economie.

Een gevolg van deze (nieuwe) rol is dat kleine ondernemers die werkzaam zijn in branches waar sinds eind 2008 de grootste klappen vallen, inmiddels door hun financiële reserves voor mindere tijden beginnen te raken. Voor een aantal van hen is het snel terug krijgen van te veel betaalde inkomstenbelasting essentieel om niet in de financiële problemen te raken. Voor anderen is de belastingteruggave essentieel om – in een tijd waarin banken niet graag uitlenen – toch over geld te beschikken om te kunnen investeren. Zou je daarom jouw mensen de opdracht willen geven dit jaar als crisismaatregeltje eerst alle digitale ondernemersaangiftes te verwerken?

Daar ik ook een veeleisende vrouw ben, gaat mijn verzoek verder. Jij en ik behoren waarschijnlijk tot een select groepje Nederlanders dat beseft dat er de komende jaren vele geïncasseerde belastingmiljoenen de schatkist weer verlaten richting ondernemers. Na het invullen van hun aangifte kijken slimme ondernemers die zijn geraakt door de crisis immers hoe ze gebruik kunnen maken van de middelingsregeling. (voor de lezers die deze regeling niet kennen: Tel je box 1 inkomens over drie jaar bij elkaar op, deel het door drie en reken dan opnieuw de belasting uit. Moet je daarna minder betalen en is dat verschil groter dan een drempel, dan krijg je het verschil terug.)

Zou je ook de opdracht wilt geven om ondernemers die over 2009 veel belastinggeld terugkrijgen of die volgens jullie een veel lager inkomen hebben dan andere jaren, zo snel mogelijk een definitieve aanslag te sturen? Dan kunnen zij zo snel mogelijk ‘hun’ geld terugkrijgen en doorgaan met het creëren van minimaal één baan.

Voor het geval je nu denkt dat ik ook een dure vrouw ben omdat ondernemers sneller terugbetalen de staat miljoenen aan rente kost, nog even het volgende: Begin deze eeuw is er een wet geweest die ons ondernemers moest behoeden voor een wegvallend inkomen door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Toen dit gedrocht binnen enkele jaren weer werd afgeschaft, is er ruim een miljard van ons geld in de staatskas verdwenen. Dat lijkt me voldoende dekking om van mij een dankbare vrouw te maken.

[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”]  [linkedin_share style=”top” float=”left”]  [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]