Dit jaar gaat het eindelijk echt gebeuren, de Kamer van Koophandel wordt Kamer van ons Allemaal. Het stond keurig in de begroting van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. Komend jaar mogen wij nog even betalen, maar vanaf 2013 gaat EL&I de KvK’s financieren. Lastenverlichting voor ons kooplui.

Na dik tien jaar stapje voor stapje de macht van de KvK-bestuurders steeds verder inperken door achtereenvolgende kabinetten, mag Maxime Verhagen nu de laatste stap zetten. De Kamers van Koophandel worden van de overheid en ik denk dat er weinig ondernemers zijn die dat betreuren. Maar bij die annexatie heb ik wel een paar vraagtekens.

Zo is nog niet duidelijk wat er gebeurt met de bezittingen van de KvK’s. Er zitten enkele armlastige huurders bij, maar de pandeigenaren hebben bij elkaar opgeteld een vastgoedportefeuille van vele miljoenen. Of beter gezegd, wij Nederlandse ondernemers bezitten samen miljoenen aan vastgoed op dure locaties. Ik betwijfel of we daar ooit iets van terugzien. Het zal wel net zo gaan als met het half miljard door ons betaalde WAZ-premies, dat overbleef toen de Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen binnen enkele jaren na invoering alweer werd afgeschaft.

Daarnaast is nog niet bekend wie het voor het zeggen krijgt. Dit jaar worden een Raad van Bestuur en een Raad van Toezicht samengesteld voor de nieuwe organisatie. Daar zullen wel weer vertegenwoordigers van de vakbonden (nooit gesnapt wat die in KvK-besturen te zoeken hebben) en allerlei andere overlegorganen in zitten. Want hoewel steeds minder ondernemers zich aansluiten bij officiële (branche)organen, zijn zij het nog steeds die bepalen wat goed zou zijn voor ondernemers in Nederland.

Als er mensen met ballen toezichthouder worden, gaan ze in ieder geval heel snel regelen dat er een einde komt aan de zelfverrijking van een aantal directeuren van KvK’s. Want je kunt mij niet vertellen dat die functie zwaarder is dan die van ministers als Verhagen en hun plaats bij de 2000 meer verdienende bestuurders te rechtvaardigen valt. De directeuren die zichzelf dergelijke salarissen laten betalen, hebben in ieder geval niks te zoeken in de nieuwe Raad van Bestuur. Maar ja, dan zou die vastgoedportefeuille wel eens gebruikt kunnen moeten worden voor afkoopsommen.

Die annexatie door de staat is nog niet zo makkelijk als veel ondernemers denken. Maar dat die er komt, is zeker. En daarom ga ik binnenkort enorm genieten als ik voor de laatste keer de envelop met factuur voor de jaarlijkse bijdrage open. En nog meer genieten als ik voor de aller aller allerlaatste keer die jaarlijkse bijdrage aan de KvK betaal.

[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”]  [linkedin_share style=”top” float=”left”]  [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]