Philippe Starck en Glorix, een prima combi (english version below)

Philippe Starck Lord Yo Driade schoonmaken met Glorix

Naast allerlei ondernemersonderwerpen twitter ik af en toe over over dingen die ik leer omdat ik wel eens wat probeer. Zo stop ik zo ongeveer alles dat niet van stof en vies is in de vaatwasser. In dat kader twitterde ik een maand of wat geleden mijn ‘les van de dag’ dat witte Havaianas (een populair merk teenslippers) uitstekend in de vaatwasser kunnen. Het regende retweets.

Vanmiddag twitterde ik ‘Les van de dag: Glorix reinigt zelfs Philip Starck stoelen die al 10 jaar buiten staan.’ Met deze foto erbij. Gezien het aantal retweets, reacties en vragen over hoe ik het heb gedaan, heb ik er maar een blogje aan gewijd.

Want in 140 tekens uitleggen hoe ik tot zo’n verrassend resultaat kwam gaat mij echt niet lukken.

 

Al 11 jaar (heb het nageteld) staan er 4 Philippe Starck Lord Yo stoelen in onze tuin. Zomer en winter. Ooit hield ik ze over aan een zakelijke klus waar ze (al licht verweerd) op een terras stonden. Of het echte tuinstoelen zijn weet ik nog steeds niet. Mijn man ergerde zich (best terecht) al jaren aan de steeds viezer wordende stoelen. Er staan dan ook al zeker vijf jaar nieuwe kunststofstoelen in de schuur die we alleen gebruiken voor feestjes ed. Omdat Lord Yo zo lekker zit wil ik die stoelen namelijk niet kwijt.

Het zonnetje scheen dus deed ik vanmiddag maar weer eens een stoelenpoetspoging. Ik combineerde mijn mailbox leegmaken met de stoelen met Glorix schoonmaken (nadat eerst was gebleken dat Cif weinig uithaalde). Gevolg van de combi was dat één stoel vrij lang in de bleek stond. Tot mijn verbazing was hij ineens vanzelf een stuk schoner geworden. Na nog wat Glorix erbij op de plekken die minder schoon waren geworden, weer inwrijven en even wat mail doen en dat nog enkele malen herhalen, bleek de stoel er weer stukken schoner uit te zien. Nieuw is een groot woord – want ze zijn vermoedelijk bijna 15 jaar oud. Maar mijn geliefde tuinstoelen zijn weer bijna helemaal schoon en kunnen hopelijk nog jaren mee.

Omdat ik vast niet de enige ben met verweerde tuinstoelen en met de disclaimer dat ik geen idee heb of het bij andermans stoelen ook werkt, deel ik hierbij wat ik volgens mijn geheugen vanmiddag heb gedaan.

Mijn eigen recept om kunststof tuinstoelen te reinigen is voortaan:

benodigheden:

 • 1 gele fles Glorix original bleek (geen idee of het met een goedkoop merk bleek ook werkt)
 • 1 schuursponsje (kan na afloop meteen de kliko in)
 • latex schoonmaakhandschoenen (geloof me, die ondingen wil je hierbij graag dragen)
 • geduld (veel, of andere klusjes om tussendoor te doen)
 • 1 emmer en keukendoekje
 • water (veel water om de chloorboel na reinigen weg te spoelen)
 • oude of witte kleding (altijd aandoen als je met Glorix in de weer gaat)

recept:

 • Emmer vullen met water en schuursponsje natmaken
 • Stoel 1 met dat schuursponsje bevochtigen (kletsnat is niet nodig)
 • VOORZICHTIG ruim onverdunde Glorix erop spuiten en dat met het schuursponsje goed inwrijven zodat het gaat schuimen en goed verdeeld is. (Voor wie niet heeft leren schoonmaken van een oma: ronddraaiende bewegingen zorgen dat je geen strepen krijgt)
 • Telkens zeker minuut of vijf iets anders gaan doen en dan eventueel wat Glorix toevoegen en weer even goed verdelen/inwrijven met het schuursponsje. (hard boenen was bij mij absoluut niet nodig)
 • Als het goed is zie je langzaam ‘het weer’ (de grijze/grauwe vlekken waarvan je dacht dat je ze nooit van zijn leven meer uit je kunststof stoelen zou krijgen) verdwijnen.
 • Volgens mij is het wel handig op te passen dat losgemaakt vuil niet opnieuw indroogt, dus wel zorgen dat je niet zó lang pauzeert dat de stoel opdroogt in de zon (ik had de delen waar ik mee bezig was uit de zon gedraaid).
 • Als de stoel na 15-20-30 minuten helemaal schoon is (heb geen wekker gezet, dus geen idee hoe lang het precies duurt) met meerdere emmers water afspoelen (of een tuinslang natuurlijk) tot de zwembadlucht weg is.
 • Herhalen bij de andere stoelen. (Of ze allemaal tegelijk doen als je weinig geduld hebt of van lang achter elkaar poetsen houdt.)

Nou hoop ik alleen dat ik geen reacties krijg dat Glorix zo slecht is voor het milieu, want ik heb geen zonnepanelen op mijn dak gelegd om die stroom te spenderen aan een hogedrukreiniger. En ik denk dat de levensduur verlengen van op zich erg stevige tuinstoelen in onze wegwerpmaatschappij ook best wat waard is.

Maar ja, voor €992,- vier gloednieuwe Lord Yo’s kopen was natuurlijk beter geweest voor de economie dan 0,75 liter Glorix van een paar euro het werk te laten doen.

*****

Naschrift 20 april 2015:

How to clean dirty Philippe Starck chairs

To my great surprise the past years I’ve had many many views, reactions and thank-you-e-mails on this blogpost. And they keep coming. Yesterday someone sent me an e-mail in English. He saw the picture of my extremely dirty chair and had the same problem. He was wondering what ‘Glorix’ exactly is. For him and other ‘foreigners’ who visit this page…

Glorix is a top brand of thick bleach in the Netherlands. Not so nice for the environment but throwing away good and expensive chairs isn’t either.

The recipe is that you don’t scrub them with the stuff as I had done before but

 • Put on old clothes and latex cleaning gloves!
 • Wet one or more chairs
 • Put on a thick, even and pure layer of the bleach with a sponge or brush
 • Do some surfing on the internet or take a nap for 15-20-30 minutes so the bleach can do the work
 • (if you’re curious take a peak every 5 minutes to see if the magic is happening)
 • Rinse and wipe off the swimmingpool smell
 • Repeat on the parts of the chair that didn’t get clean in the first round
 • Buy a new bottle of bleach if you used all of it
 • Enjoy the time and money you saved.
By | 2018-04-05T10:59:54+00:00 augustus 18th, 2013|Diversen|32 Comments

32 Comments

 1. Miranda 23 augustus 2019 at 14:32

  Ik ga het zo eens proberen met een kunststof lampenkap van de tuinlamp, maar ik wilde je bovenal even complimenteren met je schrijfstijl. Ik heb in een deuk gelegen en alleen dat is al goud waard!

 2. Dick 4 mei 2018 at 22:08

  Ook ik moet me aansluiten bij de overige commentaren. Toptip!
  Net als je ‘boekje’ Calimeromarketing: To the point. Dankjewel Karen.

 3. Ingrid 18 april 2018 at 14:08

  Wauw! De hoop al opgegeven op een wondermiddel.
  Deze tip is écht super! Het is veel werk, maar dan heb je ook wat. Mijn stoelen blinken weer. Zooooo blij. 👍

 4. Marion 14 april 2018 at 14:09

  Ik gebruikte bleek van de Jumbo en gewoon, niet te zuinig, zo op de schuurspons. Laten intrekken, vlekken worden bruin, beetje schuren :WEG met de aanslag.
  Top, dankjewel!

 5. Anoniem 3 april 2018 at 16:16

  OMG!! wou even testje doen op mijn Toy stoelen om morgen te kunnen starten….jogging roze nu (van de Glorix) maar stoel ongelooooooofelijk proper al…wel nog gelig….kan niet wachten

 6. Willemien Bos 21 juni 2017 at 23:48

  Supertip! Dank je. Wilde ook m’n stoelen al wegdoen en was aan het kijken voor nieuwe…..Veel geld uitgespaard dus!
  Kan ik weer iets anders voor kopen, schoenen bv…😂

 7. Marielle 27 mei 2017 at 18:29

  Wat een supertip! Vanmiddag onze vier Lord Yo’s schoongemaakt met totaal nog geen kwart fles dikke bleek, AH huismerk.
  De stoelen staan al jaren buiten, zagen er niet meer uit maar zijn weer als nieuw!
  Nu goed laten drogen en morgen insmeren met een kunststof-beschermer. Blijven ze langer mooi.
  Dank voor de tip, erg blij mee!

 8. ada 23 september 2016 at 10:44

  Beste Karen,

  Hartelijk dank voor de geweldige tip. De vier Lord Yo’s heb ik voor heel weinig in de kringloop gekocht. Voor dat geld nam ik het weer dat erin zat op de koop toe.
  Vanmorgen ben ik in de badkamer “nudy rudy” bezig geweest met Lord Yo en Glorix. Ze zijn weer “hagel neu”. Een super tip.

 9. Miranda 15 september 2016 at 12:51

  HEEL VEEL DANK VOOR DEZE GOEDE TIP, ik heb er vier staan en die zien er echt niet meer uit. Mijn man wilde ze al wegdoen.

 10. Bernadette 16 augustus 2016 at 17:35

  Wat een cadeautje!! Of eigenlijk 2!!
  Wij hebben precies dezelfde stoelen die jij als voorbeeld op de foto laat zien, 3e hands van mijn zusje en zwager gekregen
  Super natuurlijk, alleen zat het weer er behoorlijk in en dat was wel jammer.
  Ik ga net toch maar eens op zoek naar de gouden tip op Google en wat zie ik……..
  Ik heb al 1 stoel gedaan en hij is bijna als nieuw!! Het weer is eruit en hij is weer egaal van kleur!!
  Ik heb dus 2 x “nieuwe” stoelen gekregen!!!
  Ontzettend bedankt voor je duidelijke werkbeschrijving enne…….met de bleek van de Aldi gaat t dus ook!! 😉😉
  Gr. Bernadette

 11. Anoniem 22 mei 2016 at 12:44

  Karen Romme,

  Onze kunststof theewagen staat al jaren op het terras. Weer en wind hebben hun best gedaan en de wagen was aan vervanging toe. Geen enkel middel heeft “de weer “kunnen verjagen. Tot we jouw idee lazen. Onmiddellijk uitgeprobeerd. Glorix en een schuursponsje. Je kent de wagen niet meer terug. Glazend schoon en “de weer”is mooi weer geworden.

 12. Bella 20 juli 2015 at 23:21

  Wat ook goed werkt is, baking soda (Arm & Hammer, verkrijgbaar bij Jumbo) en dikke bleek. Maak hier een papje van en wrijf de stoel ermee in. Even laten intrekken en daarna met schuursponsje aan de gang. Voordeel; minder vloeibaar, en minder kliederen! Mijn Toy stoelen zijn weer als nieuw! Bedankt voor de tip. Ook zeer geschikt om voegen weer schoon te krijgen.

 13. karen romme 23 juni 2015 at 07:25

  @ Marian Mijn 4 stoelen schoonmaken lukte met 1 (al aangebroken) fles Glorix. Zooo milieu-onvriendelijk is het dus ook niet. 😉

 14. Marian 12 juni 2015 at 16:58

  Hoeveel flessen bleek heb ik ongeveer nodig voor 4 stoelen?
  Kan bijna niet wachten…..☺

 15. Monique 16 mei 2015 at 12:13

  Beste tip ooit!! Stond op punt mijn witte box stoeltjes te vervangen …. voor exact dezelfde stoeltjes. Had al alles geprobeerd. Dit werkte. Vandaag regende het een beetje, en was het dus ook perfect weer om het uit te proberen.
  Ga zo ook de voegen in de badkamer doen. Hartelijk dank.

 16. karen romme 12 mei 2015 at 09:58

  @Annelies Da’s mijn andere Glorix toepassing. Ik ga er ook 2 à 3 keer per jaar mee onder de douche. Schimmel begint bij ons altijd in de voegen op een bepaalde muur. Zodra ik dat constateer voorzie ik die voegen van Glorix en laat dat even intrekken. Daarna afspoelen en de voegen zijn weer kraakhelder en de schimmel blijft weer maanden weg. Laatst bij iemand anders die klaagde over ‘oranje’ voegen laten zien hoe makkelijk die weer wit/lichtgrijs worden.

 17. Annelies 12 mei 2015 at 09:42

  Grappig, ik had al eens een soortgelijke ervaring met dat HG spul tegen schimmel in de badkamer. Dat stikt van de bleek – ik vermoed dat het gewoon een heel dure variant is – maar werkte wel heel goed. Ik ga nu dit toch ook maar eens proberen met Glorix. Thnx!

 18. Gerhanne 4 mei 2015 at 16:49

  Ongelooflijk!! Vanmorgen wilde ik de stoelen naar de stort brengen, nu zijn ze klaar voor een tweede ronde.
  Super tip.

 19. Hielian 18 april 2015 at 18:39

  ook ik kom net uit de tuin en ruik naar chloor!
  Maak elk jaar één maximaal twee toystoelen tegelijk schoon met chloor.
  Totaal tegen mijn principes maar ja, ben zeer gehecht aan mijn lichtgele ( bijna witte, gelukkig) toystoelen en
  niets helpt vuil en alg te verwijderen.
  Ik zocht naar het verschil in dikke en gewone bleek/ chloor en kwam zodoende op jouw blog!
  Ik ben er heel blij mee want ik heb nog nooit geprobeerd de stoelen in de chloor een half uur te laten staan en
  Ben altijd heel moe van het boenen!
  Ik ga nu dus de andere stoelen, vol met algaanslag nog even in de dikke bleek zetten.
  Dan kan ik ze over een half uur af spoelen.
  Mijn klus zit er dan op.
  Tijd over morgen haha.
  Ik moet zeggen dat ik dikke bleek van 89 cent heb gekocht.
  Het werkt bij mij nóg beter dan gewone.
  Ik wens iedereen veel succes!

  Groetje, Hielian

 20. Marieke 11 april 2015 at 09:42

  Super heb ook al vele pogingen gedaan met chloor, maar nooit puur!!
  Heb er net 1 gedaan echt weer bijna als nieuw kan niet wachten om verder te gaan

 21. Michael 9 april 2015 at 17:42

  Hallo, erg bedankt voor de tip, werkte perfect!

  Wat een tip is voor mensen zoals Mieke, je kan je glans en bescherming wat terug krijgen door een goed auto wasmiddel (bijv : Valma, TurtleWax, Commandant, Zymöl, Tectyl etc.)

  En eventueel Valma Plastishine wat specifiek is voor de glans terug te halen op dof plastic.

 22. karen romme 27 maart 2015 at 09:59

  Hallo Mieke, Graag gedaan!

  Maar ik vermoed dat jij andere stoelen hebt dan ik. De mijne waren namelijk oorspronkelijk mat en er is dus geen glans verloren gegaan door het schoonmaken. En nee, ik heb geen flauw idee hoe je ze moet beschermen. Ben geen fanatieke poetser, maar kwam er toevallig achter dat dit werkte en koos er voor dat op internet te delen.

 23. Mieke 26 maart 2015 at 13:38

  Hallo Karen, gisteren heb ik uw bericht gelezen.
  En ben gelijk aan de slag gegaan, 7 bistro en 8 tuinstoelen met tafel,
  Ze zijn weer blinkend schoon, geweldig, BEDANKT voor de TIP!
  Rest mij nog 1 vraag; weet u toevallig ook een middel om weer
  wat glans en bescherming aan te brengen?
  Bij voorbaat hartelijk dank.
  Vriendelijke groet, Mieke

 24. Lenny 18 maart 2015 at 00:51

  Wat een supertip. Ik heb 4 Philippe Starck stoeltjes die hartstikke verweerd waren. Stonden al jaren buiten. Met angst en beven ben ik de stoeltjes in gaan wrijven met chloor. Ze zijn nl rood en was bang dat de stoelen zouden verkleuren. Gewoon een klein beetje van de goedkoopste chloor op de droge stoeltjes verdeeld met een doekje en niet geschrobd. Na 5 minuten waren ze als nieuw. Afgespoeld met water en SUPER.
  Hartstikke bedankt voor de tip.

  Groetjes

  Lenny

 25. Karin 3 november 2014 at 21:31

  We begonnen met een speciaal reinigingsmiddel waarmee we bijna niets gedaan kregen. Na een half uur boenen toch maar eens gaan zoeken naar mogelijke alternatieven op internet totdat we, vrij snel, jouw tip tegen kwamen. Dat bleek een super tip! We hebben er 1 (van de 6 Philippe Starck) stoelen gedaan en volgend weekend zullen we de overige 5 doen. Alleen nog een fles Glorix kopen, die was namelijk na de 1ste stoel op.

  Hartelijk dank!

  Vriendelijke groet,

  Karin

 26. Mai 1 november 2014 at 22:55

  Wat een geweldige tip!
  Onze ca. 10 jaar oude lord yo’s staan stralend in de garage te wachten op een nieuw seizoen.
  Poetsen werd door het resultaat opeens bijna leuk!!
  Dankjewel

 27. Onno 10 juni 2014 at 22:49

  Karen,

  Top!

  Onze starckies worden weer als nieuw. goed recept!

  De hulp poetst ons aanrecht ook altijd met bleek. nooit bij stil gestaan om de starck stoelen hiermee te doen. Naast het terras en tuin tafel gaan nu ook de stoelen jaarlijks in de bleek wanneer nodig. Ooit van een schilder geleert dat bleek alle alg dood.

  Onze stoelen gaan een tweede leven in.

  Bedankt!

  groet

  Onno

 28. Marco 4 juni 2014 at 21:13

  Hoi Karen,

  Ik was al begonnen met het schuren en in de kunststof primer zetten van 1 van onze 12 Toy’s. Simpelweg omdat ze er niet meer uitzien of eigenlijk uit zagen. Want… vanavond je blog ‘gevonden’ en je tip in praktijk gebracht. Ongelooflijk zoals je de zwarte vlekken als sneeuw voor de spreekwoordelijke zon ziet verdwijnen. Morgen toch maar wel even een paar handschoenen op de kop tikken. Het draaien met de schuursponsjes bezorgde me wat schaafwondjes aan mijn vingers en inderdaad, bleek prikt…

  Thnx Marco

 29. Irene 25 mei 2014 at 17:08

  Supertip!
  Heb net onze 6 verweerde toychairs staan schrobben met quick ’n brite omdat ik ze niet met Glorix te lijf wilde gaan. (Vanwege het milieu…) Maar krijg de grijze plekken niet meer weg. Dus morgen maar even naar de winkel en keertje zondigen want ook mijn partner vindt ze er niet uitzien

 30. Anne-Riet 2 mei 2014 at 21:03

  Ik ben blij met je tips. Ik ga zo snel mogelijk aan de slag met mijn Toy stoelen, ook van Phillippe Starck. Ik laat je weten hoe het gegaan is!

 31. karen romme 19 augustus 2013 at 09:49

  Hallo Anne, die kringen in de zitting herken ik. Hebben de mijne ook en ook die zijn nu niet meer te zien bij mij.
  Geniaal zou ik mijn idee echter niet noemen. Ik ging wat anders doen en kwam er toevallig achter dat dat precies juist was.
  Hoop dat het bij jullie ook zo goed werkt.

 32. Anne 19 augustus 2013 at 08:29

  Al jaren zijn mijn Bubble’s banken ieder jaar soms twee keer per jaar toe aan een schoonmaakbeurt. Ze staan buiten,weleenswaar onder een afdak maar het regenwater kan er niet makkelijk vanaf lopen en er ontstaan zwarte kringen in de zitting. Regel voor regel gaan wij er met de hogedrukspuit langs, soms met Cif, met goedkoper spul of wat er in huis is. Ook met glorix heb ik wel geprobeerd , echter niet op de manier die jij beschrijft. Ook staan er nog acht toy stoelen, beeldschoon allemaal, maar dat in weer en wind staan en het bij komende poetswerk maken dat je achteraf een gevoel krijgt dat design ook zijn nadelen heeft.
  Kartell geeft niet thuis op vragen hieromtrent en internet biedt ook niet de nodige antwoorden.
  Ik ga jouw geniale idee uitproberen, binnenkort. In de zon, want die bleekt ook .
  Je gaat ervan horen, alvast dank voor je blogje,ga het opslaan, groet Anne

Leave A Comment