Philippe Starck en Glorix, een prima combinatie

Op Twitter deel ik af en toe wat ik het geleerd omdat ik wel eens wat probeer. Zo stop ik zo ongeveer alles dat niet van stof en vies is in de vaatwasser. In dat kader twitterde ik een maand of wat geleden mijn ‘les van de dag’ dat witte Havaianas (een populair merk teenslippers) uitstekend in de vaatwasser kunnen. Het regende retweets.

Vanmiddag twitterde ik ‘Les van de dag: Glorix reinigt zelfs Philip Starck stoelen die al 10 jaar buiten staan.’ Met deze foto erbij. Gezien het aantal retweets, reacties en vragen over hoe ik het heb gedaan, heb ik er maar een blogje aan gewijd.

Want in 140 tekens uitleggen hoe ik tot zo’n verrassend resultaat kwam gaat mij echt niet lukken.

Al 11 jaar (heb het nageteld) staan er 4 Philippe Starck Lord Yo stoelen in onze tuin. Zomer en winter. Ooit hield ik ze over aan een zakelijke klus waar ze (al licht verweerd) op een terras stonden. Of het echte tuinstoelen zijn weet ik nog steeds niet. Mijn man ergerde zich (best terecht) al jaren aan de steeds viezer wordende stoelen. Er staan dan ook al zeker vijf jaar nieuwe kunststofstoelen in de schuur die we alleen gebruiken voor feestjes ed. Omdat Lord Yo zo lekker zit wil ik die stoelen namelijk niet kwijt.

Het zonnetje scheen dus deed ik vanmiddag maar weer eens een stoelenpoetspoging. Ik combineerde mijn mailbox leegmaken met de stoelen met Glorix schoonmaken (nadat eerst was gebleken dat Cif weinig uithaalde). Gevolg van de combi was dat één stoel vrij lang in de bleek stond. Tot mijn verbazing was hij ineens vanzelf een stuk schoner geworden. Na nog wat Glorix erbij op de plekken die minder schoon waren geworden, weer inwrijven en even wat mail doen en dat nog enkele malen herhalen, bleek de stoel er weer stukken schoner uit te zien. Nieuw is een groot woord – want ze zijn vermoedelijk bijna 15 jaar oud. Maar mijn geliefde tuinstoelen zijn weer bijna helemaal schoon en kunnen hopelijk nog jaren mee.

Omdat ik vast niet de enige ben met verweerde tuinstoelen en met de disclaimer dat ik geen idee heb of het bij andermans stoelen ook werkt, deel ik hierbij wat ik volgens mijn geheugen vanmiddag heb gedaan.

Mijn eigen recept om kunststof tuinstoelen te reinigen is voortaan:

Benodigheden:

 • 1 gele fles Glorix original bleek (geen idee of het met een goedkoop merk bleek ook werkt)
 • 1 schuursponsje (kan na afloop meteen de kliko in)
 • latex of nitril schoonmaakhandschoenen (geloof me, die ondingen wil je hierbij graag dragen)
 • geduld (veel, of andere klusjes om tussendoor te doen)
 • 1 emmer en keukendoekje
 • water (veel water om de chloorboel na reinigen weg te spoelen)
 • oude of witte kleding (altijd aandoen als je met Glorix in de weer gaat)

Recept:

 • Emmer vullen met water en schuursponsje natmaken
 • Als je toevallig tegels hebt met groene aanslag de te reinigen stoelen daar op zetten.
 • Stoel 1 met dat schuursponsje bevochtigen (kletsnat is niet nodig)
 • VOORZICHTIG ruim onverdunde Glorix erop gieten en dat met het schuursponsje goed inwrijven zodat het gaat schuimen en goed verdeeld is. (Voor wie niet heeft leren schoonmaken van een oma: ronddraaiende bewegingen zorgen dat je geen strepen krijgt)
 • Telkens zeker minuut of 5 iets anders gaan doen en dan eventueel wat Glorix toevoegen en weer even goed verdelen/inwrijven met het schuursponsje. (hard boenen was bij mij absoluut niet nodig)
 • Als het goed is zie je langzaam ‘het weer’ (de grijze/grauwe vlekken waarvan je dacht dat je ze nooit van zijn leven meer uit je kunststof stoelen zou krijgen) verdwijnen.
 • Volgens mij is het wel handig op te passen dat losgemaakt vuil niet opnieuw indroogt, dus wel zorgen dat je niet zó lang pauzeert dat de stoel opdroogt in de zon (ik had de delen waar ik mee bezig was uit de zon gedraaid).
 • Als de stoel na 15-20-30 minuten helemaal schoon is (heb geen wekker gezet, dus geen idee hoe lang het precies duurt) met meerdere emmers water afspoelen (of een tuinslang natuurlijk) tot de zwembadlucht weg is. Staan ze op tegels die ook gereinigd moeten worden, dan afspoelen met weinig water en met dat water met de Glorix erin ook even over je tegels schrobben en kwartiertje laten intrekken voor je het verder wegspoelt.
 • Herhalen bij de andere stoelen. (Of ze allemaal tegelijk doen als je weinig geduld hebt of van lang achter elkaar poetsen houdt.)

Nou hoop ik alleen dat ik geen reacties krijg dat Glorix zo slecht is voor het milieu, want ik heb geen zonnepanelen op mijn dak gelegd om die stroom te spenderen aan een hogedrukreiniger. En ik denk dat de levensduur verlengen van op zich erg stevige tuinstoelen in onze wegwerpmaatschappij ook best wat waard is.

Maar ja, voor €992,- vier gloednieuwe Lord Yo’s kopen was natuurlijk beter geweest voor de economie dan 0,75 liter Glorix van een paar euro het werk te laten doen.