Een van de leuke aspecten van boeken schrijven is dat je af en toe wordt gevraagd voor bijzondere dingen. Zo werd ik begin dit jaar gebeld of ik zitting wilde nemen in een visitatiecommissie, een fenomeen waar ik als ondernemer nog nooit mee te maken had gehad. Na enige uitleg had ik door dat ik werd gevraagd deel uit te maken van een team van deskundigen dat moet beoordelen of een hbo-opleiding met meerdere studierichtingen de komende zes jaar bachelorsdiploma’s mag uitdelen. Natuurlijk zei ik ja.

En dus beoordeelde ik als werkvelddeskundige van een marketingstudierichting recent het niveau van een aantal afstudeerscripties. Daarnaast bracht ik een ochtend door bij de opleiding voor gesprekken met studenten en docenten van die richting. De studenten roemden de vakkennis en inzet van hun docenten. Tijdens het gesprek met die docenten werd me weer eens pijnlijk duidelijk hoe groot de kloof is tussen onderwijs en kleine ondernemers. We informeerden naar het niveau van de stage- en afstudeerbedrijven. Toen werd gemeld dat ‘een eenmanszaakje met maar één iemand natuurlijk niet geschikt is als stageplaats’.

Natúúrlijk niet. Iedere werknemer in Nederland werkt natuurlijk gewoon bij een multinational. Of bij de overheid. En die overheid wil natuurlijk niet dat jonge mensen leren hoe het er in een klein bedrijf aan toegaat. Ze zouden eens op het idee komen om zelf ook ondernemer te worden en nieuwe banen te creëren. Alsjeblieft niet. En we willen natuurlijk al helemáál niet dat een deel van de driekwart miljoen ondernemers zonder werknemers door het bieden van stageplaatsen toegroeit naar het werkgeverschap. Nee zeg, we hebben al zo weinig werklozen. En als het moeilijk wordt in grote bedrijven huren ze natuurlijk nooit kleine ondernemers is. Welnee, dat niveau is toch veel te laag.

Hou nou toch eens op met dat stereotype denken! Studenten kunnen juist enorm veel leren van stages bij kennisintensieve eenmanszaken. En door het afnemend aantal middelgrote bedrijven wordt de kans steeds groter dat ze later in een klein bedrijf gaan werken. Of dat ze er zelf een opzetten. Het lijkt mij daarom een uitstekend idee als het nieuwe kabinet alle mbo- en hbo-opleidingen verplicht studenten een van de twee stages te laten doorbrengen bij een ondernemer zonder werknemers. Dat zou ons voor 2040 zomaar meer economische groei en werkgelegenheid kunnen opleveren, dan elk denkbaar regeerakkoord.

Na in achtereenvolgende bedrijven meer dan tien hbo-stagiaires tot aller tevredenheid te hebben begeleid, kan ik er persoonlijk prima mee leven dat er docenten zijn die mij geen hbo-waardige stageverlener vinden.

Maar het is natuurlijk wel bijzonder dat juist hun bazen mij om mijn deskundigheid zélf hebben voorgedragen om mee te beoordelen of die docenten hun werk goed doen.

[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”]  [linkedin_share style=”top” float=”left”]  [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]