De voorspellingen ten spijt zijn er in 2011 toch weer meer Nederlanders ondernemer geworden. Tenminste, volgens het RTL nieuws. Maar niet alleen zij besteedden vorige week uitgebreid aandacht aan het feit dat er eind november al net zo veel nieuwe bedrijven waren ingeschreven als in heel 2010. Waar vorig jaar de teller bleef steken op dik 123.000, worden het er dit jaar bijna 140.000.

Die aantallen horende en lezende is het niet gek dat half Nederland denkt dat we inderdaad hard op weg zijn richting het miljoen zzp’ers. Want hoewel er in ons land formeel nul zzp’ers bestaan – die worden namelijk helemaal nergens geregistreerd – denken veel mensen dat bijna alle nieuwe ondernemers automatisch Zelfstandige ZielePoot worden. Dan is het dus ook niet verwonderlijk dat politici als Mariette Hamer en beïnvloeders als een SER-lid Ferdinand Grapperhaus met foute voorstellen komen om deze groep ondernemers voortaan werknemersbescherming te gaan geven.

De blijvende groei van het aantal startende ondernemers is echter maar de halve waarheid. Want ook het aantal stoppende ondernemers cq bedrijven dat wordt uitgeschreven, groeit al jaren gestaag. Per saldo valt het met de groei van het aantal ondernemers in Nederland dus nogal mee. Of tegen, zo u wilt. Van krap een half miljoen zzp’ers nu, naar dat veelbesproken hele miljoen, duurt waarschijnlijk nog tien tot twintig jaar.

Maar ja, als de media maar de helft van het verhaal vertellen is het natuurlijk voor mensen als Hamer en Grapperhaus moeilijk in te schatten wat de echte ontwikkeling is. Dat is het F-woord. Uit deze cijfers blijkt alleen maar weer eens dat steeds meer mensen gedurende een periode in hun leven voor kortere of langere tijd een onderneming hebben. En dat mensen niet meer kiezen voor een leven in loondienst óf als zelfstandig ondernemer, maar beiden combineren en/of afwisselen. Omgaan met die Flexibilisering van onze arbeidsmarkt is een van de grootste uitdagingen waar de politiek de komende jaren mee te maken krijgt. En dat redt je niet met voor zzp’ers even een keurslijfje met een minimumloontje en verplicht ziekengeld regelen.

De les die de politici en beïnvloeders zo snel mogelijk moeten leren is dat ze werknemers en ondernemers (en nou vooruit dan: zzp’ers) niet langer als afzonderlijke groepen moeten behandelen. Nederland moet toegroeien naar beleid waarin mensen tijdens hun carrière vrij kunnen kiezen voor de werkvorm die op dat moment het beste past.

Wellicht dat onze volksvertegenwoordigers dit kerstreces naast alle gemor over het H-woord ook een uurtje of wat kunnen nadenken aan hoe wijselijk met dit F-woord om te gaan. En dat de media zich voor 2012 kunnen voornemen voortaan wat meer tijd te stoppen in een verhaal helemaal vertellen.

[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”]  [linkedin_share style=”top” float=”left”]  [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]