Bijna vijftien jaar geleden kwam ik voor het eerst in contact met LiveWIRE. Shell Groot-Brittannië was in de jaren tachtig een project gestart – inclusief een ondernemingsplanwedstrijd – om jongeren door middel van ondernemerschap uit hun uitkeringssituatie te halen. Nadat in de jaren erna het programma overwaaide naar andere landen waar Shell actief is, werd Nederland in 1997 het zevende LiveWIRE-land.

In Nederland begonnen het project en de wedstrijd in Noord-Brabant. De finale vond plaats in Tilburg en ik zat een blauwe maandag in de raad van advies van de Jonge Ondernemingen Sociëteit, toen LiveWIRE daar informeerde naar een jonge vrouwelijke ondernemer voor de eerste jury. Zo kreeg ik – stom toevallig – de eer mee te beslissen dat de 26-jarige dochter van een schoenenwinkelier met haar bedrijf NOGNOG de eerste Nederlandse award won.

Sindsdien heb ik veel ondernemersprojecten en ondernemingsplanwedstrijden voorbij zien komen. Vaak in samenwerking met de media, waar ik als uitgever van een startersmagazine deel van uitmaakte. Maar net als dat mijn tijdschrift het maar drie jaar volhield, hielden ook de meeste projecten het niet lang vol. Niet alleen ondernemers weten immers dat ergens mee starten makkelijk is. Maar dat het een stuk moeilijker is ermee door te gaan en er een succes van te maken. Behalve als je besluit ergens echt voor te gaan en staan. En dat deed en doet Shell met LiveWIRE.

Nou heb je makkelijk praten als je een miljardenbedrijf bent. En hoewel Shell zich wat mij betreft verplicht zou moeten voelen veel meer te investeren in grootschalige energie-opwekking via hernieuwbare energiebronnen, bewonder ik de gedrevenheid waarmee ze al jaren een stukje van hun winst teruggeven aan de maatschappij. Want lang voordat de term Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen werd bedacht, begon Shell via zijn afdeling Social Investment jaarlijks miljoenen terug te geven aan de maatschappij via projecten als LiveWIRE.

Afgelopen jaren bezocht ik bijna alle Shell-LiveWIRE finales. En na die eerste winnares die wilde beginnen als zelfstandig vertegenwoordiger in schoenen, zag ik LiveWIRE uitgroeien tot een waardevol podium voor innovatieve ondernemers die onze wereld een beetje mooier willen maken.

Morgen mag ik weer in de jury zitten. Bij mijn beoordeling staat de bedrijfsnaam van die eerste winnares centraal; NO Guts NO Glory. Want uiteindelijk zijn er heel veel mensen met goede ideeën en plannen, maar het zijn degene met het lef ze uit te voeren die de wereld verbeteren.

En degene die hen daarbij helpen. Daarom vandaag van deze kritische columnist geen stukje over hoe dingen beter moeten, maar gewoon eens pluim voor een groot bedrijf dat er een verdient. Hierbij daarom een welgemeend: dankjewel Shell.

[twitter style=”vertical” float=”left” lang=”nl”]  [linkedin_share style=”top” float=”left”]  [fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”verdana” locale=”nl_NL”]