Gisteren kopte deze krant dat het Zeeuwse nutsbedrijf Delta door de lage energieprijzen twijfelt over de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele. Met groeiende verbazing las ik het bij die kop behorende interview met Delta’s topmanager Peter Boerma. Want hoewel Boerma op mij als een intelligente man overkomt, kon mijn ondernemersbrein hem niet volgen.

In het interview vertelt Boerma dat de voorgenomen Franse en Duitse partners na Fukushima veel aan hun hoofd hebben en zich herbezinnen op de samenwerking. Daarnaast is de energieprijs momenteel laag en is er zoveel onzekerheid over de toekomstige energieprijs dat dit investeerders afschrikt. Maar Boerma wil volgende maand toch akkoord van zijn aandeelhouders om tijdens deze kabinetsperiode te beginnen aan een vergunningentraject dat Delta € 110 miljoen gaat kosten. En hij wil een Europese toeslag op CO2, waardoor de schone energievormen als zonne-, wind- en kernenergie, relatief goedkoper – en aantrekkelijker worden.

Boerma wil dus dat dit kabinet tijd en energie gaat stoppen in zijn Delta helpen. Maar dit kabinet heeft momenteel andere prioriteiten. En die liggen niet in Zeeland, maar in de grootste strandprovincie van Europa. Griekenland.

Laat daar nou net een andere intelligente man, de 11-jarige Theodore Vasilopoulos, zijn premier een brief hebben geschreven. Met in die brief een plan om een deel van de financiële problemen op te lossen door grootschalige opwekking van stroom uit de enorme hoeveelheden zon-, wind en water die ze in dat Zuid-Europese land hebben. Een plan dat zo logisch is het het serieus opgepakt schijnt te worden.

En dus zitten we in Nederland met een baas van een energiebedrijf die voornemens is op korte termijn €110 miljoen en in de komende 10 jaar €4,5 miljard te investeren in een uitermate onzeker project. En met een kabinet dat op alle mogelijke manieren wil voorkomen dat de Nederlandse bevolking miljarden moeten meebetalen aan de Griekse schulden. En in Griekenland zitten ze met een plan dat die schulden in de toekomst aanzienlijk kan verlagen, maar dat ze zonder investeerders niet van de grond krijgen.

Ik denk dat er weinig Zeeuwen rouwig zullen zijn als hun energie in de toekomst niet uit een tweede Zeeuwse kerncentrale komt, maar uit Griekse zon of wind.  Misschien dat Boerma onze premier dus maar eens een briefje moet schrijven. En moet kijken of hij samen met zijn Franse en Duitse partners die €4,5 miljard niet beter in duurzame energie-opwekking in Griekenland kan investeren.

Want ik ben ervan overtuigd dat Peter Boerma meer wordt bewonderd als hij ervoor durft te kiezen de man te worden die zo slim was Griekenland en ons allemaal te helpen, dan wanneer hij de man blijft die ten koste van alles – ook na Fukushima – in Nederland een nieuwe kerncentrale wil bouwen.