Een van de moeilijkste aspecten van ondernemen is dat je veel vaker moet kiezen dan mensen in loondienst. Bijna alle keuzes maak je als ondernemer immers zelf. Maar niet alleen als ondernemer.

Vandaag staat mijn negenennegentigste column in Het Financieele Dagblad. En dat betekent dat ik evenzoveel keer een keuze heb gemaakt uit allerlei dingen die in mijn ondernemersleven voorbij kwamen.

Zo had ik kunnen schrijven over de mate waarin ik geniet van ondernemen in moderne tijden, als ik bijvoorbeeld in het weekend een offerte verstuur en binnen een paar uren een positieve reactie daarop ontvang. Of over hoe geweldig ik het vind dat dit schooljaar in het MBO de Certificeerbare Eenheid Ondernemerschap is ingevoerd, die komende jaren door tienduizenden studenten wordt gevolgd. Of over het feit dat bijna alle mensen die ik de afgelopen jaren wilde inhuren om te helpen bij het afbouwen van mijn bedrijfspand vroegen of dat zwart kon. En dat ik wens dat de ‘witte’ crisis in de bouw daar eindelijk verandering in brengt.

De afgelopen weken hád ik een column kunnen wijden aan het arrest van de Hoge Raad dat de fiscus dwong rente over voorgaande jaren te vergoeden. Met duizenden papieren brieven over bedragen van soms maar 6, 2 of 1 hele euro rente tot gevolg. Of aan het onderzoek waaruit bleek dat niet het MKB de grootste banenmotor van onze economie is, maar dat de micro-ondernemers dat zijn. U weet wel, die Zielepoten Zonder Perspectief.

En vandaag had ik me flink kunnen opwinden over een opiniestuk van twee SER-leden in het NRC van vrijdag. Een hoogleraar ondernemerschap die schrijft dat er “een wereld te winnen valt” als bedrijven ondernemende werknemers langer behouden (en ze dus niet bij die banenmotor gaan horen). Bijzonder. Of dat ik geen cijferfetisjist ben, maar hoop dat het kabinet inziet dat ons ontslagrecht uit 1944 zelfs de vastzittende huizenmarkt negatief heeft beïnvloed. Want met 105.000 gedwongen ontslagen in 2010 en maar 2000 nieuwe vaste contracten in 2011 kónden steeds minder mensen een huis kopen.

En ik had best wat leuks kunnen schrijven over dat ik er bij het ordenen van mijn columns achter kwam dat Ondernemen in het woordenboek vast niet toevallig vóór Onderwijs, Onderzoek en Overheid komt…

Maar over al die onderwerpen komen geen columns. Ik heb andere keuzes gemaakt en dit is mijn laatste voor Het Financieele Dagblad. Dat is niet mijn eigen keuze. Maar soms ben je als ondernemer blij als anderen voor je kiezen. Want achter iedere deur die dicht gaat gaan vijf nieuwe open. En dus ga ik deze lente genieten van de tijd en energie die vrijkomen voor nieuwe dingen. Maar pas nadat ik u heb bedankt. Bij deze dus; dank u wel voor het lezen van mijn columns en wie weet tot ooit.

Naschrift:

Onder het motto ere wie ere toekomt; de uitspraak dat achter iedere deur die dichtgaat zich vijf nieuwe openen is van Hein Vergeer.
Daarnaast komt het feit dat dit niet mijn 100ste column is door mij. Ik had afgesproken op 13 maart afscheid te nemen omdat ik (uit mijn hoofd) dacht dat dit nummer 100 zou worden. Bij natellen bleek het pas nummer 99 en dat vond ik eigenlijk een mooier getal.

Onderstaande reacties werden geplaatst op FD.nl en heb ik even naar hier gekopieerd:

*****
10:54 13-03-2012
Beste Karen,
Heel jammer dat je moet stoppen met je column in het FD. Ik lees ze graag, juist omdat je de wereld van ZZP’ers en ondernemerschap belicht. Ik hoop je als ondernemer op andere plaatsen weer tegen te komen en wens je veel succes en nieuwe kansen toe!Hartelijke groeten,
Mathilde Bosker
*****
10:57 13-03-2012
Wat jammer dat de lezers van het FD voortaan de columns van Karen Romme moeten missen! Vanuit het perspectief van de zelfstandig ondernemende professional voegden die echt wat toe aan de krant.
Dhr. P.A.M. Spaninks
*****
11:15 13-03-2012
Hoi Karen,
Bedankt voor 99 mooie columns. Jammer dat je moet stoppen, maar niets is voor de eeuwigheid zeggen we hier. Ik zal je blijven volgen op twitter.
Heel veel plezier met alles wat op je pad komt. Succes komt dan vanzelf
Groet,
Gerrit Riezebos
*****
11:15 13-03-2012
Ha Karen, dat is spijtig te horen. Ik had al die mogelijke column graag gelezen! Dan maar weer eens een nieuw boek? Een groet, Bram
Dhr. B. Gerrits
*****
11:20 13-03-2012
Dinsdag is de enige dag in de week dat het FD begin te lezen in het tweede katern. Vanwege de column van Karen Romme. Ik begrijp niet waarom dat moet stoppen. Zo te zien is er nog inspiratie genoeg!
Dhr. M.J.J. van Hulten
*****
11:35 13-03-2012
Hallo Karen,Jammer dat dit je laatste column is. Je was een perfecte vertegenwoordigster vanuit de ondernemershoek!Met vr. gr.,
Jitze Jongsma
*****
13:39 13-03-2012
Heel jammer dat deze column stopt, las deze altijd met veel plezier. Ik ben wel heel benieuwd naar de verklaring van de hoofdredacteur Jan Bonjer (ex-AD, toch bepaald geen topkrant, ik neem tenminste aan dat hij de beslissing heeft genomen).
Dhr. M. de Visser
*****
14:40 13-03-2012
Ik snap niks van je vertrek bij FD. Je was een van hun beste columnisten!
Erica Verdegaal
*****
14:54 13-03-2012
Beste Karen,
Bedankt voor alle mooie column’s. Altijd weer erg leuk om te lezen. Ik blijf je volgen via twitter en vertrouw erop dat ik je kan blijven volgen op vele andere manieren. Ik ben heel benieuwd welke vijf deuren er nu voor je opengaan.

Groet,
Eva Pellens-Dohle

*****

16:24 13-03-2012

Beste Karen,
ik las met spijt dat er geen columns van jouw hand meer komen. Jammer, want ze waren zeer lezenswaardig, soms praktisch kritisch, soms vanaf de zonnige kant, meestal positief, iets waarover het FD niet overmatig beschikt.
Het ga je goed.
Dhr. R. Palm
*****
19:35 13-03-2012
Beste Karen,Als ZZP’er lees ik je column heel graag. Ondernemerschap, valkuilen, uitdagingen en perspectieven, je verwoordde ze heel goed. Jammer dat je stopt! Volgens mij heb je nog voldoende inspiratie. Ik ben blij dat ik Calimeromarketing in mijn kast heb staan 😉 Wens je alle goeds!
M.A. Floor-Bron
*****
01:20 14-03-2012
Jemig Karen,
Jammer dat Jan Bonjer in zijn nieuwe functie zo in het nieuws moet komen en dat nota bene op zijn eigen site ;). Als Jan Bonjer jou niet eens 100 columns gunt?!!! Van jou zullen we ongetwijfeld meer lezen, maar dan elders. Daar twijfel ik niet aan.
Het beste, Joost Rietveld
*****
08:01 14-03-2012
heel jammer dat dit de laatste column was, heb je altijd met veel plezier gelezen en je hebt vaak een gevoelige snaar geraakt en/of gelijk.
Dhr. E.R. van Santen
*****
08:27 14-03-2012
Hallo Karen,heel erg jammer dat je moet stoppen met de column hier bij Managementboek altijd gewild leesvoer op de lunchtafel mooie ‘voer’ voor discussie dank daarvoor, en mocht men zich bij het FD nog bedenken dat zou een mooie zaak zijn voor alle FD-ondernemers!succes verder,
Ronand Jansen*****
09:00 14-03-2012
Dag Karen,Opmerkelijk.
Ik vond je een van de beste columnisten en heb van je columns genoten. Je raakte het hart van ondernemers met hun poten in de praktijk, het kleinbedrijf en de “zwermen” van talloze doeners die buitengemeen belangrijk zijn voor het aan de praat houden van onze economie.
Dhr. W.A.P.M. Robben
*****
09:07 14-03-2012
Beste Karen,
Wat zei Jan Bonjer ook al weer? “FD van onschatbare waarde voor ondernemend en besluitnemend Nederland”. Jij bent de enige met een kritisch geluid over de Haagse betutteling van de Zelfstandigen Zonder Plan, rigiditeiten en het ondernemersleed. Succes!
Hartelijke groet, Edward Lich
*****
09:30 14-03-2012
Karen,
Jammer, je schrijft makkelijk en toegankelijk. Een kwaliteit die vele deuren opent. Het was leuk om je te volgen. Er zijn genoeg kanalen om dat te blijven doen.
Sak
Dhr. J.J.W. van den Boom
*****
09:58 14-03-2012
Wat een teleurstelling Karen! Diverse columnisten sla ik in het FD over omdat ze me niet kunnen boeien. Jij boeide altijd. Juist voor de Zielepoten Zonder Perspectief, en dat is nogal een groep, had je een nuttige boodschap. Zonde Jan Bonjer!Elmer Hogervorst, co-auteur ‘Geld, goud en zilver’
Dhr. E.J. Hogervorst
*****
10:04 14-03-2012
Karen,
Je columns en boeken zijn een oase van herkenning. Vanaf mijn eenzame ZZP-eiland ben je een ware vuurtoren. Daarnaast zijn ze vermaeckelijk. Ik hoop dat veel nieuwe deuren voor je open gaan en dat we meer van je kunnen lezen, Sportieve groet, Jan Fokke Oosterhof I Bestaansverwondering.com
Dhr. J.F. Oosterhof
*****
11:11 14-03-2012
99 columns, een mooie prestatie! 99x een kijkje in de keuken van een ondernemer, 99x tips en ervaringen die heel bruikbaar waren en nog steeds zijn in mijn dagelijkse werk, het adviseren van startende ondernemers. De boeken hebben nog een prominente plek in de boekenkast!
Jolanda Peters KvK Limburg
*****
11:16 14-03-2012
Beste Karen, ik heb helaas niet al je columns gelezen, maar die ik las waren zeer onderhoudend.
Je stak er echt uit. Dank en succes!
Dhr. J.P. Olykan
*****
11:35 14-03-2012
Een inhoudelijk verlies voor het FD, maar niet voor al wie je graag las/leest en wat heeft aan wie steeds wat nuttigs en leerzaams te vertellen heeft over ‘klein’ ondernemerschap. Kanalen genoeg de dag van vandaag om je waarde(n)volle stem te blijven laten horen. Geniet van het kiezen!
V.E.R.O.N.I.Q.U.E. Bockstal
*****
12:01 14-03-2012
Hoi Karen,
Wat jammer dat je moet stoppen met je columns! Ik heb net Calimeromarketing 2.0 gelezen en bewonder je heldere en duidelijke schrijfstijl. Ik zou je columns net gaan volgen, als steun in de rug voor een toekomstig ZZP’er…
Heel veel succes met die 5 deuren!
Groetjes, Mariska
*****
13:09 14-03-2012
Hoi Karen,
Wat jammer dat we je 100ste inspirerende column moeten missen, maar ook de 101ste….200ste. Geen twijfel of er gaat ergens anders weer een deur voor je open. Degene die die opent zal je zeker hartelijk verwelkomen, succes. Het het ga je goed! Menno Lam
LAM a r c h i t e c t s bna
*****
14:06 14-03-2012
jammer Karin, je had altijd mooie ‘de spijker op de kop’ columns…
Dhr. R.A. van den Hoff
*****
20:31 14-03-2012
Beste Karen,
Ik heb altijd met veel plezier je column gelezen, herkenbaar omdat je alledaagse zaken, in combinatie wist te brengen met politiek, ondernemen, verbazing en met humor. Als ambassadeur van www.ce-ondernemerschap.nl wist je, in je laatste column nog aandacht te vragen voor mbo onderwijs.
Dhr. R. Jager
*****
09:26 15-03-2012
Bedankt voor je 99 inhoudelijke/prikkelende columns.Mijn baas (ikzelf) is erg blij , de columns leiden mij namelijk alleen maar af. Regelmatig was de FD column aanleiding om over de inhoud te communiceren. Zelfs bewindslieden reageerden op de column, dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
Dhr. N.A. Schouten
*****
12:54 15-03-2012
Beste Karen,
Wat jammer voor ons (lezers) en natuurlijk ook voor jou op dit moment.
Ik heb echter 100 % vertrouwen in jou als auteur en ondernemer ;-)) en ik
geloof daarom dat het einde van jouw reeks columns, het begin van iets nieuws
zal zijn!Zonnige groet,

Miriam Kuijpers
Sunny Training

*****

Onderstaande reacties werden geplaatst op FD.nl en heb ik even naar hier gekopieerd:

*****
10:54 13-03-2012
Beste Karen,
Heel jammer dat je moet stoppen met je column in het FD. Ik lees ze graag, juist omdat je de wereld van ZZP’ers en ondernemerschap belicht. Ik hoop je als ondernemer op andere plaatsen weer tegen te komen en wens je veel succes en nieuwe kansen toe!Hartelijke groeten,
Mathilde Bosker
*****
10:57 13-03-2012
Wat jammer dat de lezers van het FD voortaan de columns van Karen Romme moeten missen! Vanuit het perspectief van de zelfstandig ondernemende professional voegden die echt wat toe aan de krant.
Dhr. P.A.M. Spaninks
*****
11:15 13-03-2012
Hoi Karen,
Bedankt voor 99 mooie columns. Jammer dat je moet stoppen, maar niets is voor de eeuwigheid zeggen we hier. Ik zal je blijven volgen op twitter.
Heel veel plezier met alles wat op je pad komt. Succes komt dan vanzelf
Groet,
Gerrit Riezebos
*****
11:15 13-03-2012
Ha Karen, dat is spijtig te horen. Ik had al die mogelijke column graag gelezen! Dan maar weer eens een nieuw boek? Een groet, Bram
Dhr. B. Gerrits
*****
11:20 13-03-2012
Dinsdag is de enige dag in de week dat het FD begin te lezen in het tweede katern. Vanwege de column van Karen Romme. Ik begrijp niet waarom dat moet stoppen. Zo te zien is er nog inspiratie genoeg!
Dhr. M.J.J. van Hulten
*****
11:35 13-03-2012
Hallo Karen,Jammer dat dit je laatste column is. Je was een perfecte vertegenwoordigster vanuit de ondernemershoek!Met vr. gr.,
Jitze Jongsma
*****
13:39 13-03-2012
Heel jammer dat deze column stopt, las deze altijd met veel plezier. Ik ben wel heel benieuwd naar de verklaring van de hoofdredacteur Jan Bonjer (ex-AD, toch bepaald geen topkrant, ik neem tenminste aan dat hij de beslissing heeft genomen).
Dhr. M. de Visser
*****
14:40 13-03-2012
Ik snap niks van je vertrek bij FD. Je was een van hun beste columnisten!
Erica Verdegaal
*****
14:54 13-03-2012
Beste Karen,
Bedankt voor alle mooie column’s. Altijd weer erg leuk om te lezen. Ik blijf je volgen via twitter en vertrouw erop dat ik je kan blijven volgen op vele andere manieren. Ik ben heel benieuwd welke vijf deuren er nu voor je opengaan.

Groet,
Eva Pellens-Dohle

*****

16:24 13-03-2012

Beste Karen,
ik las met spijt dat er geen columns van jouw hand meer komen. Jammer, want ze waren zeer lezenswaardig, soms praktisch kritisch, soms vanaf de zonnige kant, meestal positief, iets waarover het FD niet overmatig beschikt.
Het ga je goed.
Dhr. R. Palm
*****
19:35 13-03-2012
Beste Karen,Als ZZP’er lees ik je column heel graag. Ondernemerschap, valkuilen, uitdagingen en perspectieven, je verwoordde ze heel goed. Jammer dat je stopt! Volgens mij heb je nog voldoende inspiratie. Ik ben blij dat ik Calimeromarketing in mijn kast heb staan 😉 Wens je alle goeds!
M.A. Floor-Bron
*****
01:20 14-03-2012
Jemig Karen,
Jammer dat Jan Bonjer in zijn nieuwe functie zo in het nieuws moet komen en dat nota bene op zijn eigen site ;). Als Jan Bonjer jou niet eens 100 columns gunt?!!! Van jou zullen we ongetwijfeld meer lezen, maar dan elders. Daar twijfel ik niet aan.
Het beste, Joost Rietveld
*****
08:01 14-03-2012
heel jammer dat dit de laatste column was, heb je altijd met veel plezier gelezen en je hebt vaak een gevoelige snaar geraakt en/of gelijk.
Dhr. E.R. van Santen
*****
08:27 14-03-2012
Hallo Karen,heel erg jammer dat je moet stoppen met de column hier bij Managementboek altijd gewild leesvoer op de lunchtafel mooie ‘voer’ voor discussie dank daarvoor, en mocht men zich bij het FD nog bedenken dat zou een mooie zaak zijn voor alle FD-ondernemers!succes verder,
Ronand Jansen*****
09:00 14-03-2012
Dag Karen,Opmerkelijk.
Ik vond je een van de beste columnisten en heb van je columns genoten. Je raakte het hart van ondernemers met hun poten in de praktijk, het kleinbedrijf en de “zwermen” van talloze doeners die buitengemeen belangrijk zijn voor het aan de praat houden van onze economie.
Dhr. W.A.P.M. Robben
*****
09:07 14-03-2012
Beste Karen,
Wat zei Jan Bonjer ook al weer? “FD van onschatbare waarde voor ondernemend en besluitnemend Nederland”. Jij bent de enige met een kritisch geluid over de Haagse betutteling van de Zelfstandigen Zonder Plan, rigiditeiten en het ondernemersleed. Succes!
Hartelijke groet, Edward Lich
*****
09:30 14-03-2012
Karen,
Jammer, je schrijft makkelijk en toegankelijk. Een kwaliteit die vele deuren opent. Het was leuk om je te volgen. Er zijn genoeg kanalen om dat te blijven doen.
Sak
Dhr. J.J.W. van den Boom
*****
09:58 14-03-2012
Wat een teleurstelling Karen! Diverse columnisten sla ik in het FD over omdat ze me niet kunnen boeien. Jij boeide altijd. Juist voor de Zielepoten Zonder Perspectief, en dat is nogal een groep, had je een nuttige boodschap. Zonde Jan Bonjer!Elmer Hogervorst, co-auteur ‘Geld, goud en zilver’
Dhr. E.J. Hogervorst
*****
10:04 14-03-2012
Karen,
Je columns en boeken zijn een oase van herkenning. Vanaf mijn eenzame ZZP-eiland ben je een ware vuurtoren. Daarnaast zijn ze vermaeckelijk. Ik hoop dat veel nieuwe deuren voor je open gaan en dat we meer van je kunnen lezen, Sportieve groet, Jan Fokke Oosterhof I Bestaansverwondering.com
Dhr. J.F. Oosterhof
*****
11:11 14-03-2012
99 columns, een mooie prestatie! 99x een kijkje in de keuken van een ondernemer, 99x tips en ervaringen die heel bruikbaar waren en nog steeds zijn in mijn dagelijkse werk, het adviseren van startende ondernemers. De boeken hebben nog een prominente plek in de boekenkast!
Jolanda Peters KvK Limburg
*****
11:16 14-03-2012
Beste Karen, ik heb helaas niet al je columns gelezen, maar die ik las waren zeer onderhoudend.
Je stak er echt uit. Dank en succes!
Dhr. J.P. Olykan
*****
11:35 14-03-2012
Een inhoudelijk verlies voor het FD, maar niet voor al wie je graag las/leest en wat heeft aan wie steeds wat nuttigs en leerzaams te vertellen heeft over ‘klein’ ondernemerschap. Kanalen genoeg de dag van vandaag om je waarde(n)volle stem te blijven laten horen. Geniet van het kiezen!
V.E.R.O.N.I.Q.U.E. Bockstal
*****
12:01 14-03-2012
Hoi Karen,
Wat jammer dat je moet stoppen met je columns! Ik heb net Calimeromarketing 2.0 gelezen en bewonder je heldere en duidelijke schrijfstijl. Ik zou je columns net gaan volgen, als steun in de rug voor een toekomstig ZZP’er…
Heel veel succes met die 5 deuren!
Groetjes, Mariska
*****
13:09 14-03-2012
Hoi Karen,
Wat jammer dat we je 100ste inspirerende column moeten missen, maar ook de 101ste….200ste. Geen twijfel of er gaat ergens anders weer een deur voor je open. Degene die die opent zal je zeker hartelijk verwelkomen, succes. Het het ga je goed! Menno Lam
LAM a r c h i t e c t s bna
*****
14:06 14-03-2012
jammer Karin, je had altijd mooie ‘de spijker op de kop’ columns…
Dhr. R.A. van den Hoff
*****
20:31 14-03-2012
Beste Karen,
Ik heb altijd met veel plezier je column gelezen, herkenbaar omdat je alledaagse zaken, in combinatie wist te brengen met politiek, ondernemen, verbazing en met humor. Als ambassadeur van www.ce-ondernemerschap.nl wist je, in je laatste column nog aandacht te vragen voor mbo onderwijs.
Dhr. R. Jager
*****
09:26 15-03-2012
Bedankt voor je 99 inhoudelijke/prikkelende columns.Mijn baas (ikzelf) is erg blij , de columns leiden mij namelijk alleen maar af. Regelmatig was de FD column aanleiding om over de inhoud te communiceren. Zelfs bewindslieden reageerden op de column, dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
Dhr. N.A. Schouten
*****
12:54 15-03-2012
Beste Karen,
Wat jammer voor ons (lezers) en natuurlijk ook voor jou op dit moment.
Ik heb echter 100 % vertrouwen in jou als auteur en ondernemer ;-)) en ik
geloof daarom dat het einde van jouw reeks columns, het begin van iets nieuws
zal zijn!Zonnige groet,

Miriam Kuijpers
Sunny Training

*****