Vervang ISDE-subsidie op isolerend glas door een (tijdelijke) btw-verlaging naar 0%

Twee weken geleden was ik aanwezig bij de Energiepodium Debate Night in Nieuwspoort. Een discussieavond met meerdere panels die ook voor deze ondernemer interessant en leerzaam bleek. In de dagen erna bleven twee opmerkingen hangen.

De eerste opmerking was dat we het rondom de energietransitie “bijna alleen hebben over allerlei aspecten van de productie, transport, opslag en verbruik van energie. Zelden over energiebesparing. Terwijl we in West-Europa in vergelijking met andere regio’s enorm veel energie gebruiken.” De tweede opmerking kwam van een ander panellid en was dat een van de grootste uitdagingen tijdens de energietransitie is dat “we de burger moeten meekrijgen”. Die energietransitie, ons land onafhankelijker maken van gas uit het buitenland en alle huizen zo snel mogelijk gaan verwarmen met de modernste warmtepompen is een mooi doel. Maar dat kan alleen zonder groepen burgers buiten de boot te laten vallen als ook oude huizen optimaal worden geïsoleerd. Daarom gaat het eerste opinieartikel dat ik voor Energiepodium.nl schreef over dit onderwerp.

Zo snel mogelijk al het enkele en oude dubbel glas in Nederlandse woningen vervangen bespaart veel gas [1]

Vast niet geheel toevallig, woon ik in een van de steden die vorige winter bewoners in wijken met veel oude koopwoningen gratis een warmtefoto van hun gevel aanbood. Zodat je als woningeigenaar kon zien welke isolatiemaatregelen de grootste energiebesparing opleveren. Een prima actie om snel veel burgers te helpen bij woningverduurzaming.

Zoals gebruikelijk bij oude huizen viel bij mij nogal op dat het eind vorige eeuw door de vorige eigenaren geplaatste grote woonkamerraam met dubbel glas veel warmteverlies veroorzaakte. De begeleidende brief meldde dat de gemeente naast de ISDE-regeling aanvullende subsidie van maximaal €1000 bood die (verplicht) werd begeleid door een door hen betaalde adviseur. Oké. [2]

Om subsidie op energiebesparend glas te krijgen moet je minimaal 8m2 glas ineens LATEN vervangen

Uiteraard besloot ik de ruit te gaan vervangen door beter isolerend glas. Ik kende de ISDE-regeling voor woningen al, maar als echte Nederlander las ik hem nogmaals door. En die van de gemeente ook. Ik constateerde dat de overheid isoleren nog steeds belangrijk vindt, maar dat de regelingen daarvoor de afgelopen jaren niet burgervriendelijker zijn geworden. En dat ik zonder kan.

Sindsdien vraag ik me wel af of je burgers met lagere en middeninkomens (en vaak de minst goed geïsoleerde koopwoningen) meekrijgt met complexe subsidieregelingen. Waarvoor je om ervoor in aanmerking te komen grote oppervlakten (8m2 bij glas) moet LATEN isoleren. Dat kost vaak duizenden euro’s die je ineens en meerdere maanden moet voorschieten. En die je – ondanks de enorme krapte op de arbeidsmarkt – niet (deels) zelf mag uitvoeren [3].

Dat villa-eigenaren sneller aan grote oppervlakten komen, dan eigenaren van een eenkamerappartement is niet alleen logisch, het blijkt ook uit de toegekende ISDE-aanvragen naar besteedbaar inkomen. [4]

De ISDE-subsidie op HR++ en Triple-glas vervangen door een btw-verlaging van 21 naar 0% btw maakt dat glas voor ALLE burgers goedkoper

Als ondernemerscorvee vulde ik de afgelopen 32 jaar meer dan 250 btw-aangiftes in. En zag ik de btw-percentages voor van alles en nog wat meerdere malen veranderen. Omdat dat de overheid beter uitkwam.

Als overheid wil je toch dat alle burgers met koopwoningen nog aanwezig enkel en oud dubbel glas zo snel mogelijk vervangen door nieuw HR++ of HR+++-glas? Waarom verlaag je dan de btw daarop niet gewoon van 21% naar 0%? En haal je de subsidie op dat glas die iets hoger is, maar een beperkte groep burgers bereikt, niet tegelijk uit de ISDE-regeling voor woningen? Dat maakt het naast veel makkelijker en overzichtelijker voor burgers, ook aantrekkelijker om bij de vervanging van één kapotte ruit daarvoor te kiezen. Het prijsverschil tussen gewoon dubbel glas en HR++-glas ligt immers rond de 20-25%.

Is deze btw verlagen naar 0% echt zo simpel als het klinkt?

Ja. Een btw-verlaging naar 0% voor ‘hoogrendementsglas’ is veel makkelijker dan voor bijvoorbeeld verse groente en fruit. Daarvoor moet worden gebakkeleid of van ver weg geïmporteerde, geschilde, in stukjes gesneden en in plastic bakjes verpakte ‘verse’ ananas er wel of niet bij hoort. Of binnen een paar uur na de oogst in Nederland ingevroren spinazie a la crème. Met alle lobbyisten van voedselverwerkers in Den Haag geen sinecure.

Als ik goed heb geteld staan er in de ISDE-‘glaslijst’ 49 bedrijven die samen alle glasproducten maken die onder de huidige subsidieregeling vallen. En die – samen met de Belastingdienst – in hun administratieve systemen binnen een paar uur een aparte productgroep kunnen aanmaken voor juist deze glasproducten. Als ze dat al niet hebben gedaan voor de ISDE. Daar kan met een paar klikken 0% btw aan worden gehangen. Net als voor zonnepanelen per 1 januari 2023 is gedaan [5]. En net als ook voor bijvoorbeeld de onder de ISDE vallende biobased isolatiematerialen zou kunnen worden gedaan om boeren te helpen rendabel de grondstoffen hiervoor te gaan verbouwen. En voor inductiekookplaten. Verreweg de meest energiezuinige, maar ook de duurste kookplaten.

Nu alleen nog een minister of politieke partij die even laat voorrekenen dat zo’n wijziging per 1-1-2025 en gedurende de looptijd van de ISDE, de schatkist en haar burgers veel meer geld oplevert dan de huidige regeling.

[1] In Nederland werd in 2022 ruim 20% van alle energie gebruikt voor het verwarmen van gebouwen. Waaronder onze huizen. Zie Energy.nl

[2] Zoals veel gemeenten heeft ook de mijne een contract afgesloten met een bedrijf om te helpen koopwoningen te verduurzamen en ben je volgens de communicatie die je als burger ontvangt verplicht hen in te schakelen voor de gemeentelijke subsidie. In plaats van een regeling op te tuigen die burgers de vrijheid biedt het werk zelf te doen. Eventueel met hulp van vrijwilligers of een sociaal bedrijf uit de eigen regio. Trouw Duurzaam schreef eerder deze week dat lokale en sociale ondernemingen aantoonbaar beter werk leveren, maar dat het overgrote deel van de aanbestedingen naar commerciële partijen gaat.

[3] De volledige informatie over de ISDE subsidie en alle voorwaarden vind je op de website van RVO.

[4] Op Energy.nl kun je de op 28 februari 2024 verschenen TNO-monitor met alle cijfers over de eerste zes maanden van 2023 downloaden via de knop Monitor ISDE

[5] Omdat je met zonnepanelen stroom opwekt die je kunt verkopen was die btw naar 0% krijgen voor particulieren veel meer werk dan het voor het glas uit de ISDE-regeling zal zijn. Daarom geldt die voor zonnepanelen op een woning tot een opwekvermogen van 15.000 Wattpiek.

Na aanpassing van de Wet op de Omzetbelasting (btw) en communicatie hierover op Belastingdienst.nl, levert een verlaging van een btw-tarief de overheid en de IT-systemen van de Belastingdienst geen extra werk op. Het berekenen, voorschieten, aangeven en afdragen van btw wordt volledig door btw-plichtige ondernemers, bedrijven en organisaties gedaan.