Op zich heb ik helemaal niets tegen het bedrijf dat de Telefoongids annex Gouden Gids maakt. Ik heb er prima ervaringen mee en de betaalde vermelding van mijn eerste bedrijf heeft jarenlang veel klanten opgeleverd. Maar da’s inmiddels veertien jaar geleden. En net als iedereen die zich een beetje verdiept in de digitale ontwikkelingen, ben ik ervan overtuigd dat het papieren telefoonboek dat algemeen wordt verspreid het einde van zijn economische levenscyclus zo ongeveer wel bereikt heeft.

Al jaren vind ik het dan ook enorm jammer dat bezorgers op basis van een of andere zwaar verouderde regeling nog steeds massaal dikke papieren boeken op allerlei plaatsen achterlaten bij mensen die dat boek niet meer gebruiken. De mijne vind ik bij thuiskomst meestal in het raampje aan de buitenkant van de voordeur zodat iedereen die voorbij komt kan zien dat ik niet thuis ben. Inmiddels gooi ik hem zonder schuldgevoel meteen na ontvangst in het bekende ronde recycle-archief.

Dinsdagavond las ik op Twitter een berichtje van @MarcoDerksen dat hij zich had afgemeld voor de Telefoongids. Met in zijn tweet een linkje naar de pagina op de website van de Telefoongids waarop het formulier staat waar je je kunt afmelden. Dat vond ik erg handig en ik besloot de website open te laten staan tot de volgende dag, zodat ik op een wat drukker tijdstip op Twitter mijn volgers kon attenderen op het linkje om zich ook af te melden.

Dat deed ik zo:


Al snel bleek dat mijn berichtje met daarin de link naar de afmeldpagina veel werd doorgestuurd. Daardoor kwam ik op het idee mijn volgers te vragen samen zo veel mogelijk mensen zich te laten afmelden voor de gids. Dat lijkt mij een enorm simpele manier om met heel weinig moeite als groep sociale media-gebruikers (die ongetwijfeld dat papieren boek  allang niet meer gebruiken), samen het milieu minder te belasten. Ik stuurde daarom nog twee tweets.

Dat berichtje werd tot middernacht bijna honderd keer! doorgestuurd, waarbij de meeste mensen die het doorstuurden erbij hadden gezet dat ze zich hadden afgemeld. Met de retweets van het eerste berichtje, de favorites (van mensen die mijn tweet ongetwijfeld even hadden opgeslagen om zich op een later tijdstip af te melden) en de reacties van volgers die schreven dat ze het ook hadden gedaan, levert dat ongetwijfeld minimaal een paar honderd afmeldingen op. En gezien de hoeveelheid retweets die gisterenavond werden verstuurd, vermoed ik dat er vandaag nog vele zullen volgen. En dat met een paar simpele tweets die het mensen – door de link die erin zit – heel makkelijk maakt iets te doen wat de meesten al veel eerder hadden willen doen.

Diverse mensen reageerden dat ze niet geloofden dat de bezorgers van de boeken opletten wie zich heeft afgemeld. Geloof jij dat ook, bekijk dan dit blog even op Liesjelogthet. Liesje was zo aardig me na mijn oproep en linkje naar haar ervaring met afmelden te sturen.

Omdat ik geloof in momentum en in de ‘power of the crowd‘ vraag ik vandaag de mensen met veel volgers die ik directe berichten kan sturen, of zij hun volgers ook op de link willen attenderen. En als we dat allemaal doen, lukt het wellicht samen om tienduizenden mensen zich te laten afmelden voor de papieren Telefoongids en verbruiken we samen honderden bomen, emmers inkt, een heleboel kilowatjes stroom en vele liters transportdiesel minder.

Wil je meedoen? Twitter dan deze tekst: 

Als alle tweeps in NL zich afmelden voor papieren telefoongids scheelt dat honderden dode bomen. 🙂 Doe je mee? bit.ly/bo332x

Twitter je niet en kom je via een andere weg op deze website en wil jij je ook afmelden?

Dit is de link naar de website van de Telefoongids. En ik denk dat niemand er bezwaar tegen heeft als je een link naar https://klantenservice.detelefoongids.nl/klantenservice/geen-gids-meer-ontvangen/830/ deelt op andere sociale media als Facebook of LinkedIn. Scheelt nog meer onnodige gedode bomen. ;o)

Alvast bedankt allemaal.